Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spojenci na Dobřany útočili omylem. Město se potýká se škodami ještě dnes

  8:31
Od nejtragičtější události v novodobých dějinách Dobřan na Plzeňsku, bombardování v roce 1943, v dubnu uplynulo 80 let. Přestože se útok, při němž zahynuli nacisté, čeští civilisté i první spojenečtí vojáci na našem území, odehrál už před mnoha roky, teprve nedávno badatelé odhalili některé dosud neznámé okolnosti.
Pietní akt v Dobřanech na Plzeňsku, který připomenul bombardování během druhé...

Pietní akt v Dobřanech na Plzeňsku, který připomenul bombardování během druhé světové války. | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Skončily dohady o místě dopadu britského letadla. Město navíc s následky náletu bojuje dodneška. „Konečně se nám povedlo najít skutečné místo včetně fragmentů trosek letounu. Jsme rádi, že se nám od myslivců z Chlumčan a Dobřan podařilo získat příspěvky na pamětní tabuli, kterou jsme před týdnem slavnostně odhalili,“ říká Miloslav Faifr, velitel Klubu vojenské historie Posádkového velitelství v Dobřanech.

Právě to se zasadilo o nalezení místa, kam spojenecké letadlo dopadlo i o zřízení pietního místa. Připomínka padlých vojáků se nachází na vrchu Hujáb. Dodnes je tam možné najít fragmenty letounu.

Dobřany se staly cílem omylem. Spojenci totiž chtěli útočit na plzeňskou Škodovku, kde se vyráběly zbraně pro německou armádu. Britský způsob bombardování spočíval v tom, že v čele byly takzvaní značkaři, kteří měli určit správný směr letu a pomocí barevných znamení navést bombardovací slet v noci na cíl.

Místo Škodovky padaly bomby na léčebnu

Vše se určovalo podle vzdálenosti, rychlosti i větru. „Najednou se letadla ocitla v prostoru, který splňoval parametry. Označila místo Škodovky psychiatrický ústav. Všechny bombardéry se zaměřily na něj,“ uvedl památkář a historik Karel Foud.

Náletu se účastnilo 300 letadel a 36 z nich bylo sestřeleno. Jednou z posádek byla i ta, kterou vedl poručík Milton. Po sestřelení v letadle zahynulo pět Britů a dva Kanaďané.

„Celkové ztráty byly poměrně vysoké a výsledek špatný. Britové se pokusili v květnu udělat reparát. Tehdy to odnesly pro změnu Radčice. V tomto případě už ale i Škodovka nějaké poškození utrpěla, nicméně vše se opravilo,“ podotýká Foud.

Fabrika fungovala naplno až do 25. dubna 1945, kdy ji úspěšně bombardovali Američané. 307 létajících pevností, 276 jich doletělo. „Ti začali útočit už v prosinci předchozího roku. Už tehdy továrna nějaké škody utrpěla. Většina bomb však napadala na město. Nejtragičtější byl prosinec, kdy byl zničen například hotel Continental, městské lázně, ale i budova gestapa. Přestože se občas tvrdí opak, i ta byla zasažena omylem,“ dodává.

Vůbec první plán podniknout nálety na Škodovku sahá až do roku 1940. Letouny však tehdy vůbec k cíli nedoletěly. Další útok byl proveden v dubnu 1942. „Tehdy se toho účastnili i českoslovenští výsadkáři, kteří se podíleli na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ani tehdy nebyly spojenecké jednotky úspěšné,“ podotýká.

Rekonstrukce odkryla poškození domu při náletu

Na dobřanské radnici je téma náletu z roku 1943 velmi živé, protože se nedávno pustila do běžné rekonstrukce domu na náměstí, při které se odkrylo zásadní poškození náletem i velmi provizorní opravy, které tehdy financovali nacisté.

„Šlo jim o rychlost kvůli propagandě a výsledky tomu odpovídají. Jsem devátý rok ve funkci a je to už čtvrtá investice, kterou napravujeme následky bombardování,“ dodává starosta.

Ten také s oblibou připomíná zprávu Okresního národního výboru Plzeň-jih o stavu Dobřan v šedesátých letech minulého století, kdy stále ještě město tyfem ohrožovala bombami zničená kanalizační vedení.

Amatérský historik Rudolf Eisenhammer vlastnoručně sepsal pamětní knihu s dopátranými jmény civilních i vojenských obětí. V případech masových úmrtí se lidé pohřbí provizorně bez náhrobků. „Na jejich zvěčnění by ale měla vzniknout kniha se jmény, která se uloží na příslušném hřbitově. Vojáci byli zařazení na hřbitov v Mariánských Lázních, ale na civilisty se zapomnělo. Proto jsem knihu sepsal tak, aby byla k nahlédnutí na hřbitově,“ uvedl Eisenhammer.

Ačkoliv panuje názor, že tehdy zemřeli téměř výhradně jen Němci, v knize je i řada českých obětí, což se pravděpodobně nehodilo žádnému z režimů, které tu okolo té doby existovaly. Stejně tak nacisté i komunisté nijak nepřipomínali fakt, že při náletu na Dobřany padli první zahraniční osvoboditelé.

Spojenci bombardovali i nádraží

Kromě úspěšných i neúspěšných náletů na Škodovku letadla bombardovala na konci války také některá regionální nádraží. Spojenci tak chtěli zamezit přesunu Němců a převážení zbraní. Plzeňské nádraží bylo zničeno 17. dubna 1945. O tři dny později, ráno v sedm hodin se v českém vysílání BBC ozvalo varování, že klatovské nádraží bude během dne bombardováno. V 11 hodin 40 minut bylo vyhlášeno akutní nebezpečí a první letouny 8. letecké armády svrhly kouřové bomby pro vyznačení cíle.

Důvodem bylo zamezení pohybu německých transportů s vojskem, vězni a v tomto případě i převozu munice. Jeden z muničních vozů dostal přímý zásah a ozývala se série následných výbuchů od požáru dalších muničních vagonů.

Budova nádraží dostala několik přímých zásahů a zbortila se. Cílem útoků se staly také železniční stanice ve Staňkově nebo Rokycanech. V Holýšově zaútočil hloubkař na skupinu vagonů a shodou okolností zasáhl ten naplněný municí vyráběnou v místní fabrice. Byly tam dvě muničky. Jedna byla pobočkou koncentračního tábora Flossenbürg. Na fabriku, která se nacházela ve městě, letadla zaútočila 1. a 3. května. Holýšov se tehdy nacházel na území Říše. Stejně tak tomu bylo i s Tachovem. Ten se stal terčem 14. února 1945. Nálet nepřežilo kolem 50 lidí, zničeno bylo 70 domů. Tachov byl tehdy určen jako náhradní cíl kvůli špatné viditelnosti nad původním místem náletu.

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

26. dubna 2024  11:59

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30...

Železná Ruda a Rozvadov omezí investiční akce, přijdou o miliony z hazardu

26. dubna 2024  9:57

Obce, které mají na svém území kasina nebo herny, si už nebudou moci dovolit to, co dřív. Od...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Celníci a policisté získali na přivaděči u Vysoké místo na kontroly aut

25. dubna 2024  9:57

Při prodlužování dálničního přivaděče od Vysoké k Přešticím vybudovali stavbaři u sjezdu na Dnešice...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...