Červený fosfor používám na nože, tvrdí souzený o látce k výrobě pervitinu

  • 8
Až do bytu si podle obžaloby nechal Lumír Míška přivést tisíce tablet přípravků s pseudoefedrinem, který je základem pro výrobu pervitinu. Drogu nejel vyráběl, ale v Klatovech i prodával a platil s ní dluhy. Při domovní razii u něj policisté našli části zbraní a náboje. Muž obvinění odmítá. Je prý amatérský výrobce nožů.

Vařiči drog, zejména pervitinu, si nechávají propašovat léky s pseudoefedrinem ze zahraničí například v pytlích se stelivem pro kočky, zašité v oblečení i schované v tajných schránkách aut. Nezbytné chemikálie pokoutní výrobci drog získávají všemožnými způsoby, kterými se snaží přelstít policisty i celníky řešící mezinárodní drogové obchody.

Případ, který nyní začal řešit Krajský soud v Plzni, je ale neobvyklý. Obžalovaný muž si dokázal podle státní zástupkyně objednat přes webové stránky společnosti sídlící v Rumunsku tisíce tablet přípravků s pseudoefedrinem, který je základem pro výrobu pervitinu, a nechal si je přivézt dopravními společnostmi nejen do České republiky, ale až do bytu.

„V dubnu 2021 si prostřednictvím webových stránek objednal u obchodní společnosti v Číně 1,5 kilogramu červeného fosforu, který byl do České republiky odeslaný letecky pod jiným názvem a doručen na adresu v Klatovech,“ uvedla ve čtvrtek v obžalobě státní zástupkyně.

Vše je sporné, tvrdí obžalovaný muž

K přechovávání červeného fosforu je podle zákonů potřebné povolení právě proto, že je jednou ze substancí potřebných k výrobě pervitinu.

Sedmatřicetiletému Lumíru Míškovi obžaloba klade za vinu i to, že „vařil“ pervitin, drogu v Klatovech a okolí prodával a také s ní platil své dluhy. Když do bytu, kde bydlel, v květnu 2021 vnikla policie, našli u něj části zbraní, stovky nábojů i trny pro vývrty hlavní. „Volně je přechovával v bytě, i když věděl, že není držitelem zbrojního průkazu ani zbrojní licence. K devítirannému revolveru - flobertce - je nutný zbrojní průkaz,“ vysvětlila státní zástupkyně v obžalobě.

Muži hrozí za prodej, výrobu, držení drog a jejich prekurzorů a nedovolené ozbrojování až 12 let vězení. Míšek, který je ve vazbě, všechna obvinění odmítá. „Cítím se nevinný, vše uvedené v obžalobě je sporné,“ odmítl obžalobu.

V minulosti několikrát souzený muž přiznal, že měl červený fosfor, ale odmítá jakoukoli spojitost s drogami. „Já jsem amatérský výrobce nožů. Když použijete červený fosfor, nůž získá tvrdší strukturu,“ jen krátce vysvětlil. Stejně tak je přesvědčený, že zbraně a jejich části, které při zásahu v bytě zajistila policie, nespadají pod zákon o zbraních a střelivu. K jejich držení prý nepotřebuje žádné povolení.

Když policisté kvůli drogám v květnu 2021 nezváni přišli do bytu obžalovaného, zajistili tam ještě 1,1 kilogramu červeného fosforu. Tohle množství by podle obžaloby stačilo k výrobě 2,7 kilogramu drogy známé jako pervitin.

Obžalovaný v minulosti nikdy nevypovídal. Obhajoba chce před soudem slyšet všech devět svědků a navrhla ještě další dva nové.

Byty zničené jedovatými výpary

Drogy jsou dlouhodobě velkým problémem. V loňském roce policisté v Plzeňském kraji řešili 166 případů nedovolené výroby drog pro jiného, o rok dříve jich bylo 116. Nelegální vařiči často mění místa, aby snížili riziko dopadení. Všechny léky, chemikálie a potřebné baňky jsou schopní v řádu hodin naložit do auta a převézt jinam.

Snaží se být nenápadní, v minulosti nebyly výjimkou případy, kdy si pronajali slušní lidé byt v paneláku nebo domek, a místo nájemníků se tam nastěhovali vařiči drog.

Před lety obyvatele části Příchovic na Plzeňsku opakovaně trápil štiplavý zápach, který se šířil z kanalizace. Po čase policisté zjistili, že se jedná o odpad právě z výrobny drog v jednom z tamních domků.

Když policisté odhalí varnu drog, hodně práce pak mívají i hasiči. Ti pak podle jejich krajského mluvčího Petra Poncara ve speciálních kombinézách, rukavicích a často i v dýchacích přístrojích zajišťují nalezené chemikálie. Z dřívějších případů odhalených varen vyplynulo, že i po odhalení varny bývají byty nebo rodinné domy zničené jedovatými výpary. Mnohdy nepomůže ani skopání omítek až na cihly nebo tvárnice. Chemikálie bývají hluboko ve zdech.