Diskuze

Konec kauzy dluhu, který měl chlapec od čtyř let za poplatky za služby

Ačkoliv by po úpravě zákonných pravidel nemělo docházet k případům takzvaných dětských exekucí, zástupci společnosti Tady a teď stále řeší jejich dopady. Například až letos na podzim se podařilo uzavřít kauzu, kdy se finanční sankce týkala osmiletého chlapce. Město Chodov na Sokolovsku po něm vymáhalo dluh, který se týkal neuhrazeného poplatku v době, kdy chlapci byly čtyři roky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J34o89s20e39f 19H95o60n72e70š

14. 10. 2021 6:42

Jak mohou zákony z nezletilého udělat poplatníka?Není to protiústavní?Odkud má nezletilec získat peníze,když nemůže vydělávat?Neměla by to vysvětlit ODS,za její vlády to vzniklo?

0 0
možnosti
PO

Stále stejný problém.

Určitou dobu platil zákon, že poplatníkem poplatku je občan (u odpadu) nebo pacient (u zdravotnických poplatků). Bez ohledu na věk. Než někoho napadlo to změnit a později vzniklé dluhy už je možné vymáhat po rodičích. Ale dluhy vzniklé předtím jsou dluhy dítěte. Autor původního znění zákona je jistý poslanec Benda.

Takže obce, nemocnice atd.. prostě mají povinnost to vymáhat po poplatníkovi a nemohou se svévolně rozhodnout, že nebudou. To by byl trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku.

Neexistuje dodnes žádné ustanovení, které by úředníkům dovolovalo se prostě rozhodnout, že to vymáhat přestanou. A ani žádná garance, že je nikdo nebude vyšetřovat a vytýkat jim chybu v hospodaření, pokud to udělají.

Musí to dát k soudu a až soudní rozhodnutí je zprošťuje odpovědnosti za nevymáhání dluhu.

3 0
možnosti
JJ

J85o89s78e68f 47J50ů58z95a

13. 10. 2021 20:12

Dluhy mohly tyto subjekty od zákonného zástupce vymáhat vždy (to konstatoval i Ústavní soud, když rozhodl v prvních z těchto případů) a některé tak dělaly. Jen někteří si to vyložili svérázným způsobem (často možná účelově kvůli obohacení spříznených vymahačů) a vymáhali od dětí, které o tom zpravidla ani neinformovali.

2 3
možnosti