Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nová cyklostezka propojí Skvrňany s Vejprnicemi, rostou i další úseky

  8:34
Cyklisté v Plzeňském kraji se dočkají nových úseků cyklotras. Kromě zbrusu nového asfaltového pásu, který vybudují z Chrástu do Chlumku, připravuje kraj i průtah Chrástem, vizí je také budování dalších úseků směrem k Darovanému dvoru a do Radnic. Staví se také nový úsek ze Skvrňan na Vejprnice a bezpečnější propojení Skvrňan a zoo.
Cyklogenerel má nastavit pravidla pro rozvoj cyklodopravy v Plzni. Cyklisté...

Cyklogenerel má nastavit pravidla pro rozvoj cyklodopravy v Plzni. Cyklisté volají především po větší bezpečnosti, vadí jim křížení cyklostezek a chodníků, podle nich je také málo stojanů na kola. | foto: Valentýna Bílá, MF DNES

Na zrušenou železniční trať z Plzně do Chrástu se nejpozději na podzim vrátí těžká technika. Bezmála pět let po projetí posledního vlaku začne přestavba opuštěného koridoru na cyklostezku. „Je vypsané výběrové řízení na zhotovitele,“ potvrdil krajský koordinátor výstavby cyklostezek Vladimír Kroc.

Kraj postaví asi 3,5 metru široký asfaltový pás z Chrástu do Chlumku, nová stezka bude mít kolem šesti kilometrů. Na Chlumku nechá město vybudovat provizorní sjezd z cyklostezky na stávající cestu nad tratí, která dovede cyklisty k portálům nejdelšího železničního tunelu pod vrchem Chlum, od kterých pokračují už hotové cyklostezky.

Proč nejde cyklostezka vybudovat najednou z Chrástu až k portálům? Protože město začalo řešit převod bývalé trati až nedávno. Výstavbou stezky z Plzně do Chrástu pro cyklisty dobré zprávy nekončí. „Připravujeme i navazující úseky, tedy průtah Chrástem, u bývalé prachárny se bude sjíždět k řece Klabavce, kde se připravuje rekonstrukce lávky přes řeku,“ uvedl Kroc.

Propojení s Bike Radnicko

Část úseků dál na Smědčice a Sedlecko až ke Korečnickému mlýnu je hotová, část se bude upravovat. K mlýnu už nějaké stezky vedou. Vize kraje je budování dalších směrem k Darovanskému dvoru a do Radnic, napojily by se do už fungujícího systému Bike Radnicko. Připravují se i další úseky od Darové na cyklostezce s číslem 37. Projektanti cyklotras se snaží, aby na hlavních trasách byla co nejmenší převýšení.

V Plzni je jednou z nejdůležitějších staveb pro cyklisty tři čtvrtě kilometru dlouhý úsek ze Skvrňan podél Vejprnického potoka směrem na Vejprnice. „Cílem je vytvořit podél Vejprnického potoka ucelený koridor pro příjemnou, nenáročnou a bezpečnou cyklodopravu ze směru od Nýřan,“ řekla Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Stavba začala letos na jaře, její součástí je i lávka přes potok a cyklisty i pěší bezpečně a mimo frekventovanou silnici provede i pod velkým mostem západního okruhu přes údolí Vejprnického potoka. Význam téhle městské smíšené cyklostezky zdůraznil i Vladimír Kroc. „Je to poslední úsek, který v Plzni na téhle trase chyběl, od Vejprnic je postavená parádní stezka. Máme zadanou studii pro další pokračování z Nýřan přes Blatnici, Heřmanovu Huť, Kladruby, Tachov a pak by měla cyklostezka pokračovat dál mimo kraj na Cheb,“ objasnil Kroc.

V rámci celorepublikových vizí by stezka Cheb – Plzeň měla pokračovat dál přes Starý Plzenec do Šťáhlav, Nezvěstic do Žákavé. Tam odbočí po už hotových stezkách do Brd a dál bude pokračovat přes další kraje až do Brna.

Problémový úsek v Koterově

Město Plzeň s krajem řeší i problémový úsek v Koterově. Nové plány počítají s tím, že cyklisté po vyjetí z luk přejedou po mostě přes řeku, vyšlapou mírný kopeček směrem k trati a tam uhnou doleva. Upravená současná cesta podél trati by je měla dovést až pod dálniční mosty a za nimi sjedou na louku, kde už je hotová cyklostezka do Starého Plzence.

V samotném Plzenci se plánuje stezka, která provede cyklisty pod silničním mostem, pak po něm přejedou a na pravém břehu sjedou na už hotovou cyklostezku do Sedlce. Projektanti pracují na chybějících úsecích stezky z Přeštic přes Čižice do Plzně, už jen pár úseků zbývá dodělat na 83 kilometrů dlouhé cyklotrase z Plzně do Domažlic. Součástí téhle trasy bude i úsek u Mantova v trase bývalé vlečky. Tudy povede i lávka přes řeku s využitím pilíře, na kterém až do loňského roku stála bouda.

Přímo v Plzni nyní vzniká bezpečnější propojení cyklostezky v lukách mezi Skvrňany a zoologickou zahradou. Čtvrt kilometru dlouhý úsek mezi zahrádkami odvede cyklisty z frekventované silnice, nově jí budou jen kolmo přejíždět.

Na podzim dostane nový povrch i hodně využívaná cyklostezka kolem pivovarských studní mezi Luční ulicí a ulicí Na Roudné. V současné době tam plynaři mění potrubí. Jakmile budou hotovi, cesta dostane definitivní povrch.

Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně oznámila, že po 12 letech jednání a příprav se konečně podařilo dokončit necelých 100 metrů cyklostezky u křižovatky Slovanské Aleje a Francouzské ulice u tramvajové vozovny. „Jsem rád, že cyklisté mohou nyní legálně projet až do Šeříkové ulice, aniž by museli z kola sesedat. Právě na nespojitost cyklostezek si mnozí kolaři stěžují. Často ji způsobují nevyřešené majetkové vztahy, které nám nedovolí na stávající úsek navázat,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Aleš Tolar.

Učili jsme řidiče bezpečný rozestup od kol (22. 4. 2021)

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor:
  • Nejčtenější

Žena, která ležela pobodaná na lavičce, zemřela. Policie zadržela jejího partnera

8. května 2024  18:33,  aktualizováno  20:40

Žena, která v úterý ležela pobodaná v centru Plzně na lavičce, ve středu v nemocnici na následky...

Policisté si mysleli, že žena na lavičce je mrtvá. Lékaři pobodanou oživili

7. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:47

Plzeňští policisté vyšetřují napadení ženy v centru Plzně. Zraněná žena ležela podle informací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie odvolala pátrání po čtrnáctileté dívce z Tachova, už je s rodinou

8. května 2024  9:35,  aktualizováno  10:54

Plzeňští policisté od středečního rána pátrali po čtrnáctileté Rumunce z Tachova. Naposledy byla...

Hledá se, kdo postaví neviditelný most u Plas. Bude nejvyšší v ČR

12. května 2024  8:27

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo soutěž na zhotovitele silničního mostu u Plas na Plzeňsku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slovácko 4:2, hosté drželi remízu, pak udeřil třígólový Šulc

11. května 2024  14:30,  aktualizováno  17:33

Aby si ještě udrželi naději na evropské poháry, potřebovali bodovat. Fotbalisté Slovácka ve druhém...

Policie stíhá diskutéry za nenávistné komentáře k případu ukrajinského násilníka

14. května 2024

Policisté obvinili několik lidí za nenávistné komentáře, které se objevily na sociálních sítích v...

Policie dopadla muže, který s nožem přepadával ženy. Chtěl peníze a cennosti

14. května 2024  12:15

Ve vazbě skončil devětatřicetiletý muž, který během dvou týdnů přepadl v Plzni čtyři ženy. Pokaždé...

Soud snížil zkušební dobu u podmínky cizinci, který prodal Limberského bentley

14. května 2024  9:34

Odvolací senát Krajského soudu v Plzni zmírnil trest muži původem ze Srbska, který prodal luxusní...

Kdo na pivota? Varianty máme, ujišťuje plzeňský kouč Štochl před finále

14. května 2024  9:01

Jakub Šindelář dlouhodobě mimo hru, Martin Nový rovněž. Těžký rébus před startem finále extraligy...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...