Česká inspekce životního prostředí udělila pokutu 480 tisíc korun firmě, která v Plzni nelegálně zpracovávala PET lahve. | foto: ČIŽP

Za zpracovávání PET lahví bez povolení padla skoro půlmilionová pokuta

  • 0
Firma, která v Plzni bez patřičných povolení zřídila a provozovala linku na zpracování PET lahví a nápojových plechovek pocházejících z Německa, musí zaplatit 480 tisíc korun. Pokutu jí udělila Česká inspekce životního prostředí.

Příkaz o uložení pokuty společnosti STF Plastic Recycling CZ ve výši 480 tisíc korun nabyl právní moci tento měsíc. Pokutu uložili inspektoři z oddělení odpadů Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni.

„Na základě prošetřování podnětu jsme zjistili, že společnost zřídila v areálu bývalé Škody Plzeň linku na zpracování PET lahví a nápojových plechovek původem z Německa,“ uvedla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Firma ale linku provozovala, aniž by měla k této činnosti oprávnění. Za pokutované období bylo na lince zpracováno 1 800 tun odpadů, přičemž 1 400 tun výstupu z linky bylo zpátky do Německa přepraveno bez potřebných doprovodných dokladů.

„Tím byla porušena pravidla přeshraniční přepravy,“ doplnila Horčicová. Společnost zjištění ČIŽP nijak nerozporovala a řízení o pokutě nenapadla.