Diskuze

Nové centrum ukáže, jak funguje chytré veřejné osvětlení nebo parkování

Možnosti, jak využít moderní technologie a zlepšit kvalitu života, nabízí nové centrum Smart city polygon v Plzni. Představuje aplikace, které ušetří peníze za veřejné osvětlení, parkování nebo ostrahu objektů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

„Proč máme nadávat na to, že nás oslňují lampy, když můžeme instalovat osvětlení, které se před přibližujícím se chodcem rozsvítí a zase pomalu zhasne, aby neoslňovalo a zároveň šetřilo elektrickou energii,“ vysvětlil Židek. :-) Pan Žídek patrně netuší, že drtivá většina "lamp" na ulicích svítí kvůli tomu, aby lépe viděli řidiči motorových vozidel a včas zaregistrovali překážku na vozovce ve vzdálenosti 60m. Osvětlení pouze pro chodce je nainstalováno v Plzni třeba v Lochotínském parku, kde jsou osazena LED svítidla s elektrickým příkonem 10W a 14W. Kolik energie by pan Žídek v Lochparku asi ušetřil? Šetřit se dá technicky správným (dle souboru norem ČSN EN 13201) a citlivým návrhem osvětlovací soustavy s využitím LED svítidel. Regulace světelného toku (stmívání, nikoli zhasínání) je účelná na pozemních komunikacích s nejvyššími nainstalovanými příkony a nočním poklesem intenzity dopravy, např. Rokycanská, Klatovská. V Plzni první LED svítidla s oboustrannou GPRS komunikací (SMART svítidla) budou nainstalována při výstavbě Prodloužení tramvajové trati na Borská pole, která bude zahájena snad ještě letos, nejpozději příští rok na jaře.

2 0
možnosti

Jako pohádka to zní dobře, ale pořád ještě nikdo nevysvětlil, kde se vezme energie na dobíjení všech těch elektromobilů, co s nimi máme jednou povinně jezdit ;-)

0 0
možnosti

J37a58n 76V50a60l90o31u90c94h

18. 10. 2017 9:14

Město ušetří korunu za energie, ale za využívání těchto služeb přes mobil jí uživatelé spotřebují (se všemi eko-důsledky) deset (nejlépe s nabíjením na veřejných místech, tedy z jiného pytlíku onoho města)...

0 0
možnosti