Den pozemního vojska Bahna 2022 se uskuteční už tuto sobotu 25. června.

Den pozemního vojska Bahna 2022 se uskuteční už tuto sobotu 25. června. | foto: ČTK

Po třech letech se uskuteční Bahna, vojáci předvedou i obrněný Zetor Gerlach

  • 4
Po třech letech se v sobotu uskuteční 32. ročník akce zvané Bahna. V roce 2020 tradiční Den pozemního vojska s přehlídkou a ukázkami historické i současné techniky u Strašic na Rokycansku zhatil covid, loni se akce konala před televizními kamerami, ale bez diváků, kteří by mohli být přímo na místě.

Když se v roce 2019 uskutečnila Bahna naposledy v klasickém pojetí, přijelo přibližně 50 tisíc lidí.

„Po letech odříkání proběhne standardní akce pro všechny návštěvníky, malé i velké. Letos se nezúčastní zahraniční armády. Drobnou náhradou by tak mohlo být představení bojového vozidla Zetor Gerlach jak ve statických ukázkách, tak v pohybu,“ slibují organizátoři akce.

Zetor Gerlach je nedávno vyvinuté taktické obrněné vozidlo. K vidění by podle dostupných informací měly být na Bahnech i obrněné tatry včetně speciálu Titus.

Bahna 2022 - sobota 25. června

Program začíná v 9 hodin, slavnostní zahájení o hodinu později, konec je plánovaný po 15. hodině.

Diváci uvidí defilé historické techniky, kombinovanou ukázku Policie ČR a Věženské služby ČR, ukázku hašení požáru lesního porostu, výcvik psovodů věz. služby, ukázku jízdních vlastností - pásy, boje v pohraničí - Sudy 1938, Armáda ČR ukáže schopnosti T-72M4CZ + T-72M1, Fast rope, schopnosti KBV Pandur, 152 mm ShKH, seskok výsadkářů, schopnosti LOV Iveco, BVP-2 a UAS Raven a 31. prchbo.

Kromě pozemního vojska se tradičně představí i letectvo. Podle informací z velení armády by Bahna měla být jednou z posledních možností vidět v akci bojové vrtulníky Mi24, jejichž životnost končí.

Kromě současné armády se představí i hasiči, policisté, vězeňská služba nebo členové armádních historických spolků.

Bahna v uplynulých letech

Kolový vůz Pandur.

Z rokycanského Muzea na demarkační linii bude na Bahnech k vidění mnoho pojízdných exponátů. Šéf muzea František Koch naznačil, že letos nepřevážejí tolik strojů připomínajících druhou světovou válku, ale zaměřují se na 20. a 30. léta minulého století, na období první republiky.

„Historická ukázka letos bude Mobilizace československé branné moci 1938. Představí se v ní takové unikáty jako lehký tank Praga LT38, obrněné automobily OA30 a podobná technika,“ řekl František Koch.

Stejně jako v minulých letech budou fungovat záchytná parkoviště. I tak je více než pravděpodobné, že návštěvníci přijíždějící auty stráví desítky minut v kolonách, než zaparkují.

Organizátoři zajistili autobusovou dopravu ze Strašic a Dobříva do vojenského prostoru. „Ze záchytných parkovišť na Bahna budou autobusy odjíždět každých 5-10 minut, aby se předešlo dopravnímu kolapsu. Tři páry zvláštních spojů pojedou přímo z Rokycan, a pak se budou vracet tak, aby navazovaly na vlaky od Prahy a na Prahu,“ uvedl mluvčí společnosti ČSAD Autobusy Plzeň Miroslav Slaný.

Vyjedou i autobusové linky z Plzně a z Radnic do Brd, další bude navazovat v Rokycanech na vlaky. Na všech těchto speciálních linkách platí zvláštní jízdné. Například dospělý za cestu ze záchytného parkoviště ve Strašicích nebo Dobřívě na Bahna zaplatí 20 korun.

Armáda předvedla Pandury i akční zásahy (27. 6. 2021)