Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyhořelý Angusfarm otevřeli za sto dní. Je to srdcovka, přiznávají manželé

  13:43
V roce 2017, kdy se manželé Lenka a Marcel Klausovi rozhodli převzít do svých rukou zavedenou a po celé republice známou restauraci Angusfarm v Soběsukách na Plzeňsku, neměli tušení, jak náročné roky mají před sebou. Po dvouleté postupné rekonstrukci objektu přišel nejprve v roce 2020 covid a letos v březnu další rána v podobě ničivého požáru.

Po řádění plamenů zbyly pouze obvodové a jedna nosná zeď. Manželé se však nevzdali a za neuvěřitelných sto dní podnik znovu otevřeli.

Klausovi vyhlášenou restauraci znali už od roku 2004, kdy ji bývalí majitelé, manželé Silovští otevřeli. Protože jsou z Nepomuka, což mají do Soběsuk necelých pět kilometrů, a milují dobré jídlo, do hovězího ráje často a rádi jezdili.

Když se pak restauratéři rozhodli prostory prodat, nabídli je jako prvním právě Klausovým. Ti, i když s gastronomií a vedením takového podniku neměli doposud žádné zkušenosti, kývli. V lednu 2018 Angusfarm otevřeli pod svými křídly a během dvou let z ní postupnou rekonstrukcí vybudovali jednu z nejlepších restaurací v České republice.

Rána jako z čistého nebe přišla letos 23. března večer, kdy stakehouse zachvátil obří požár. Plameny zničily srdce podniku, tedy restauraci, kuchyni a sedm pokojů. Zkáza byla veliká, zbyly pouze obvodové a jedna nosná zeď. Další budova, kde pracuje řezník a je v podkroví několik pokojů, a také stodola určená pro svatby, rodinné oslavy a firemní večírky, zůstaly uchráněny.

Sci-fi? Znovuotevření po 100 dnech

„Došlo k zahoření od grilu. Doplatili jsme na to, že jsme měli vzduchotechniku vedenou ve stropech,“ uvádí Marcel Klaus příčinu vzniku požáru, který spolykal několik desítek milionů korun. Podobná situace by se opakovat neměla, nová restaurace má již speciální vertikální komín.

Hned druhý den po požáru majitel oznámil, že je nutné dát zkázu lidem z očí co nejdříve a začít znovu. A tehdy řekl pro mnohé sci-fi datum 30. června. Ne příští rok, ale letos. A jak řekl, tak se také stalo.

„Říkali mi, že jsem se zbláznil. Ale nebylo moc možností, co dělat. Restaurace je naše srdcovka, chtěli jsme ji co nejdříve otevřít. Nemůžete přeci říct zákazníkům, přijďte až za rok,“ vysvětlil Marcel Klaus, který je nejen majitelem steakové restaurace s penzionem, ale především dřevozpracovatelské firmy Klaus Timber.

Mimochodem na začátku března se výrobce palet a dřevěných obalů stal vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2022 Plzeňského kraje a následně se zařadil mezi pět nejlepších podnikatelů z celé České republiky. V rozhovoru pro MF DNES tehdy v reakci na vítězství v krajském kole uvedl, že důležité v podnikání je používat zdravý rozum, být k lidem slušný a empatický a držet slovo.

Po požáru se zvedla velká vlna solidarity

Že nešlo jen o planá slova, dokázal mimo jiné i ve spojitosti se Soběsuky. Sto dní po požáru otevřela restaurace zaměřená na steaky a jiné hovězí speciality své dveře prvním hostům a nabrala tak druhý dech.

„Měli jsme nejen velkou oporu a podporu z řad našich třiceti kolegů z restaurace, ale i lidí z Klaus Timber a několik set lidí z celé České republiky, kteří nám nabízeli pomoc,“ vzpomíná na obrovskou vlnu solidarity.

Připomněl, že požár se stal v době, kdy se to nejméně hodilo. „Právě jsme dokončovali výstavbu nové pilnice za 600 milionů korun ve Dvorci a chtěli jsme ji otevřít k 25 letům založení firmy. Takže práce jsme už tak měli poměrně dost,“ popsal podnikatel. I přesto se podařilo oba naplánované termíny otevření stihnout.

Jakmile hasiči a vyšetřovatelé opustili to, co z restaurace po čtvrtečním požáru zbylo, dorazilo v sobotu asi padesát dobrovolníků, kteří bourali a uklízeli, až měli v neděli hotovo. Další den se do práce dalo asi čtyřicet řemeslníků, kteří se rekrutovali z řad zaměstnanců Klaus Timber.

„Zvětšili jsme terasu, vylepšili penzion, udělali drobné úpravy v kuchyni, přidali také výtah pro hůře pohyblivé návštěvníky, ale jinak vše zůstalo při starém. Ohlasy na znovuotevření byly a jsou ohromné. Pokud k nám někdo přijede, kdo už u nás kdysi byl a o požáru neví, změny si ani nevšimne,“ říká majitel.

Návštěvníci mají nyní k dispozici 14 pokojů, kde je 28 lůžek, restaurace nabízí 66 míst a 52 je na terase. Ta je zasklená a vytápěná.

Jakmile manželé Klausovi restauraci znovu posledního června otevřeli, hostů výrazně přibylo. Těžko říct, jestli to bylo jen ze zvědavosti, nebo výbornou gastronomií, příjemným personálem, nebo tím, že návštěvníci chtějí svůj oblíbený podnik podpořit tím, že do něj zavítají. Nebo zkrátka vším dohromady.

„Máme restauraci rádi. Je to naše srdcovka. Nekupovali jsme ji pro byznys, investice do ní je nenávratná,“ uzavírá Marcel Klaus.

V Soběsukách v noci hořel vyhlášený penzion (24. 3. 2023)

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Plzeň 1:1, tým plný změn vedl, remízu zajistil Daníček z penalty

21. dubna 2024  17:36,  aktualizováno  20:22

Po náročné odvetě čtvrtfinále Konferenční ligy, ve které plzeňští fotbalisté padli s Fiorentinou až...

OBRAZEM: Letecký den v Plasích nabídl filmovou hvězdu i dvě české premiéry

28. dubna 2024  11:09,  aktualizováno  29.4 8:21

Do Plas na Plzeňsku se uplynulý víkend sjížděli fanoušci letectví. Konal se tu již dvacátý ročník...

Plzeň - Teplice 3:0, góly až po přestávce, dvakrát se trefil Chorý

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  19:39

Až do druhého poločasu si diváci v Plzni počkali na branky, po poločase ale viděli rovnou tři....

Plzeňský útočník Šulc: Škoda, že se víc nemůžeme zapojit do boje o titul

28. dubna 2024  18:36

V závěrečném dějství základní části fotbalové ligy neskóroval, před nadstavbou je tak plzeňský...

Med z Prahy trumfne ten z vesnice, kde jsou jen krátké trávníky, říká včelař

28. dubna 2024

Premium O včele člen Asociace profesionálních včelařů Stanislav Volf říká, že kdyby byla obratlovec, řešili...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...