ilustrační snímek | foto: freeimages

Z konta zemřelého vytáhli otec a sestra 19 milionů, chtěli se vyhnout poplatkům

  • 27
Až deset let vězení hrozí 66letému Pavlu B. a jeho 39leté dceři Monice B. L. za to, že podle soudního spisu zpronevěřili 19,1 milionu korun z účtu poškozeného, jenž byl toho času ve vegetativním stavu po těžké autonehodě a v roce 2021 zemřel na covid. Obžalovaní z jeho účtu vytáhli peníze údajně kvůli tomu, aby nespadly do dědického řízení a nemusely se platit vysoké poplatky. Následně měly být dále zhodnoceny.

Poškozený Josef B. byl voják z povolání, který v roce 2013 utrpěl vážná zranění během nehody vojenského vozidla při přesunu na cvičení. Byl trvale odkázán na pomoc druhých. Upadl do vegetativního stavu. Komunikoval minimálně.

Od pojišťovny a armády dostal dohromady téměř 20 milionů korun, které měl na starosti jeho otec, soudem ustanovený opatrovník. Syn pak v listopadu 2021 onemocněl covidem a zemřel. Obžalovaný ještě před smrti z jeho účtu vytáhl 19,1 milionu.

„Peníze jsem z účtu poslal, aby nespadly do dědického řízení,“ vypověděl u Krajského soudu v Hradci Králové obžalovaný. Celkem šlo o dvě transakce ve výši 6 200 000 a 12 900 000 korun. Peníze z účtu putovaly s poznámkou: „Dar sestře.“

Policie vyšetřuje na olomoucké škole zpronevěru téměř patnácti milionů

Obžalovaný se odvolával na to, že již v minulosti z dalších synových peněz poskytl dceři půjčku na byt ve výši 2,9 milionu, kterou soud schválil, a mělo mu být sděleno, že jde o velmi neobvyklý dotaz. Proto už se při dalších transakcích neptal.

„Na to už mi ale najednou řekli, že jsem hloupý, že jsem to udělal, protože stačilo o tom soud informovat. Ale umřel mi syn, později i matka a můj zdravotní stav nebyl dobrý. Vůbec jsem nad ničím nepřemýšlel,“ dodal.

Peníze nejprve putovaly na účet spoluobžalované dcery a sestry zemřelého, která je posléze vrátila na konto otci. Ten je pak přeposlal manželovi obžalované, který je měl zainvestovat pro jejich zhodnocení.

„Na účet otce jsem peníze poslala, ale nesouhlasím se zpronevěrou. Peníze mi táta poslal, protože věděl, že brácha už se asi nevrátí domů, tak aby se vyhnuly notářským poplatkům v rámci dědického řízení. Vědomě bych bratrovi nijak neublížila ani ho nepoškodila. A věřím, že ani otec by to neudělal,“ řekla u soudu obžalovaná s tím, že o domluvách otce s jejím manželem nic nevěděla a ani se o ně příliš nezajímala.

Chtěl prodat i speciálně upravené auto

Součástí obžaloby je také darovací smlouva o speciálně upraveném voze, jenž měl zraněnému veteránovi výrazně ulehčovat život, v současné hodnotě 800 tisíc korun, kterou podepsali oba obžalovaní a dva kamarádi zemřelého.

„Chtěl jsem auto rychle prodat nějakému ústavu, kde by mohlo pomoci a neztratilo na hodnotě, ale nakonec jsem od toho upustil,“ řekl soudu. Auto má v současné době Policie ČR.

Trestní oznámení na oba podala manželka obžalovaného, respektive matka obžalované, která podle výpovědi o žádných transakcích nevěděla a měla by dědit polovinu synova majetku.

„O těch velkých penězích jsem se dozvěděla až na pohřbu od synových kamarádů. S manželem máme špatný vztah, vůbec jsme spolu nekomunikovali. Po nehodě jsem se o syna starala každý den, manžel zařizoval administrativní věci,“ uvedla matka zemřelého s tím, že manžel ji v minulosti slovně i fyzicky napadal.

Po soudu žádá polovinu z předmětné částky 19,9 milionu, oběma obžalovaným hrozí až deset let vězení. Rozsudek by měl padnout tento týden.

22. května 2023