VIDEO: Nešikovný zloděj se omráčil kleštěmi při stříhání zámku

  • 23
Hodně nevydařený pokus o vloupání zachytila kamera ve sklepě jednoho činžovního domu na Chrudimsku. Dva muži se pokoušeli za každou cenu dostat do uzamčené skříně za pomocí pákových kleští. Jeden ze zlodějů však přecenil své síly a pracovním náčiním se prudce udeřil do brady.

Policie případ zveřejnila jako argument, že bezpečnostní kamery mají při odhalování trestných činů své opodstatnění. V některých případech zloděje úplně odradí, někdy také zaznamenají jejich vskutku originální počínání.

Záběry, za které by se nemuseli stydět ani Pat a Mat z večerníčků, pomohly při ztotožnění dvou pachatelů po nevydařeném vloupání na Chrudimsku.

Ve sklepě činžovního domu se dva muži pokoušeli nalézt něco, co by mohli využít, nebo zpeněžit.

Zatímco do jedné skříně se jim vniknout podařilo, zámek druhé zůstal nepokořen.

Na záběrech z bezpečnostní kamery je vidět, že zatímco starší muž přidržuje zámek, mladší výtečník se pokouší veškerou svou sílu vynaložit k jeho přeskřípnutí, což se mu nakonec nepovedlo.

Kleště nečekaně sklouzly po zámku a plnou silou nenechavce udeřily do obličeje. Jen tak tak se mladík udržel na nohou.

„Kamera, o které evidentně neměli tušení, zadokumentovala jejich nezdařený pokus a okamžik, při kterém pákové kleště jednoho podezřelého téměř omráčily,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová k záběrům z konce května. Díky nim byli oba muži už za pár hodin na policejním oddělení.

„Ukázkové bylo jednání společenství vlastníků bytů s policisty. Ihned po zjištění vloupání nás jeho zástupci kontaktovali a předali záznam, díky čemuž byla dvojice odhalena,“ dodala Maturová.

Muži způsobili škodu za pouhou stokorunu. Ukradený saponát, papírové utěrky a plastový kbelík v původním stavu vrátili.

Oba muži teď čelí podezření z trestného činu krádeže a porušování domovní svobody. Jednali spolu, jeden z nich byl navíc za obdobnou trestnou činnost v minulosti odsouzen, proto mu hrozí pobyt za mřížemi až na tři roky.