Stovky lidí vyrazily při štědrovečerní noci na slavnostní procházku po krajském městě.

Stovky lidí vyrazily při štědrovečerní noci na slavnostní procházku po krajském městě. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Sychravé počasí lidi neodradilo, na Štědrý večer šli do pardubických ulic

  • 0
Lidé si obvykle přejí klidné prožití vánočních svátků. Letos se jim minimálně v regionu tužba vyplnila. Tradiční rituály včetně pardubické štědrovečerní procházky centrem města lehce znepříjemňovalo pouze studené počasí.

Nezvyklý klid na silnicích, prázdná parkoviště před obchodními domy i dopravní komplikace nedaleko hřbitovů.

Vánoční svátky s sebou přinášejí jevy, které jsou po zbytek roku naprosto výjimečné. Tak například člověk neznalý poměrů by si 24. prosince odpoledne v Pardubicích musel myslet, že právě gradují dušičky. Kolem centrálního hřbitova nebylo odpoledne kde zaparkovat, před vstupem do areálu prodejci nabízeli věnce, svíčky nebo jmelí a vzpomínat na zemřelé příbuzné proudily stovky lidí.

„Nikdy jsem na Štědrý den na hřbitov nechodila, ale co umřel manžel, tak sem vždy s rodinou zajdeme. Vždy mne překvapí, kolik tady je lidí. Známí mně dokonce říkali, že sem chodí až po setmění, že to má ještě větší atmosféru, ale to jsem ještě nezkoušela,“ uvedla na pardubickém hřbitově Zdena Čermáková z Pardubic.

Pardubická Štědrovečerní procházka trvá už dvacet let

Druhé větší srocení následovalo ve městě kolem 22. hodiny, kdy lidé po rozbalení dárků a slavnostní večeři vyrazili korzovat ulicemi. Vypukl tak další ročník tradice, kterou mnoho měst v České republice nemá. „Pardubická Štědrovečerní procházka se poprvé uskutečnila v roce 1998,“ uvedla tisková mluvčí pardubického magistrátu Nataša Hradní.

A program byl opět osvědčený. Provozovatelé před své restaurace a bary vyndali provizorní pulty, na kterých nabízeli punč, svařené víno, medovinu, grog nebo čaj.

A pravdou je, že lidé teplé nápoje ocenili, zima byla v pondělí večer více než citelná.

„Je pořádně vlezlo, tak jsme si dali teplého čerta. Asi tady dlouho nevydržíme, protože se to fakt nedá,“ řekla na Pernštýnském náměstí Jana Barnasová, která procházky využila i k vyvenčení svého psa.

Jinak si lidé samozřejmě mohli prohlédnout také památky, které se jim během nejhezčího večera v roce otevírají. Hodně plno bylo především na zámku, který si lidé mohli projít včetně návštěvy hlásky.

„Je neuvěřitelné, jak Pardubice večer na Štědrý den pravidelně ožívají. Mám pocit, že do centra přijde víc lidí, než jako je tomu v kterýkoliv všední den, a to mě moc těší,“ komentoval zavedený zvyk primátor města Martin Charvát.

Vrchol programu pak po 23. hodině zařídilo zpívání koled před budovou historické radnice, tedy přímo pod pardubickým vánočním stromem. „Na pódiu vystoupil Pardubický dětský sbor, v jehož podání zazněla Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Vedl ho sbormistr Zdeněk Kudrnka a jako sólisté vystoupili Eliška Hájková, Zdeňka Grossová a Marek Hergovits,“ hlásil Facebook města Pardubice.