ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Účetní ze Svitavska zpronevěřila 1,5 milionu. Lituje toho, škodu splácí

  • 3
Osmačtyřicetiletá účetní ze Svitavska čelí obvinění, že zpronevěřila 1,5 milionu korun. Neoprávněné účetní praktiky jí po několik let pomáhaly zakrývat, že si ponechávala část plateb hrazených samoplátci za různé zdravotní výkony a služby. Hrozí jí až osm let za mřížemi.

„Přestože žena postupovala promyšleným způsobem, vedení zdravotnického zařízení v průběhu času zaznamenalo disproporce mezi stejnými druhy příjmu v obdobných zdravotnických zařízeních a přistoupilo k provedení hloubkové kontroly,“ uvedla mluvčí policie Eva Maturová.

Původně chybělo asi 500 tisíc korun za roky 2018 a 2019, ale celková výše škody se během vyšetřování vyšplhala až na zhruba 1,5 milionu.

„V součinnosti svitavských kriminalistů a managementu poškozeného zdravotnického zařízení bylo zjištěno, že od roku 2016 do září 2019 měla podezřelá osoba v 514 případech zasahovat do pokladních dokladů k platbám za lékařské zákroky, zdravotnické pomůcky, ale i obědy zaměstnanců,“ doplnila policejní mluvčí.

Kriminalisté ze Svitav obvinili účetní z trestného činu zpronevěry. Žena s policisty od začátku spolupracuje a svého jednání lituje. Je stíhána na svobodě a značnou část škody již dokonce uhradila. Vypověděla, že peníze použila pro potřebu rodiny. Za trestný čin zpronevěry jí hrozí až osmileté vězení.