(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Řidič srazil srnu s mládětem, zvířata vyvrhl a maso si odvezl

  • 346
Dost neobvykle se zachoval řidič, který v Hlinsku srazil srnu s mládětem. Zvířata vykuchal a maso si odvezl. Policisté dokonce případ zpočátku vyšetřovali jako pytláctví, brzy se ale ukázalo, že zvířata uhynula poté, co je srazilo auto.

Myslivecký spolek škodu vyčíslil na 20 tisíc korun. „Neznámý pachatel na místě nechal pouze přední části těl s vnitřnostmi, ostatní odvezl,“ řekla chrudimská policejní mluvčí Eva Maturová. 

Podle ní se řidič nejspíš nesmířil s poškozeným autem, jehož opravu mu pojišťovna plně neuhradí, a právě proto si možná odvezl alespoň část srnčího masa pro svou potřebu.

Policisté vyšetřují případ jako krádež a po pachateli pátrají.

Standardní postup by měl být takový, že motorista zraněnou nebo mrtvou zvěř nahlásí příslušnému mysliveckému spolku, který zajistí její likvidaci.

U zabitých srnek se mezi myslivci speciální vyšetření masa neprovádí, ovšem v každém sdružení je určený takzvaný prohlížitel, který o kvalitě odloveného kusu rozhoduje. U černé zvěře a někdy i u zajíců se vzorky masa zkoumají.

„Pokud se ale srnčí maso dál používá v potravinářství, tedy dál je distribuováno do restaurací či jídelen, již podléhá veterinárním vyšetřením,“ uvedl Radek Axman z Krajské veterinární správy.