ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Mám staršího chlapce, chlubila se pětiletá dívka znásilňovaná pedofilem

  • 285
Šest let ve vězení s ostrahou a ústavní sexuologickou léčbu nařídil Krajský soud v Pardubicích sedmatřicetiletému muži, který podle obžaloby dva roky znásilňoval nezletilou vnučku svého spolupracovníka. Ukázalo se, že obžalovaný trpí dlouhá léta pedofilií.

Pětiletou dívenku a jejího o dva roky mladšího bratra obžalovaný poznal prostřednictvím jejich nevlastního dědy, který děti občas brával o víkendu do pracovní haly. 

„S dívkou jsme měli přátelský vztah. V jejích pěti letech jsem zjistil, že k ní cítím něco víc, než k dítěti. Cítil jsem k ní něco podobného jako k partnerce. Dával jsem jí pusu. Poznal jsem, že mě má ráda,“ četla soudkyně Anna Sobotková výpověď obžalovaného z přípravného řízení, protože muž u hlavního líčení vypovídat nechtěl.

Podle obžaloby dívenku v hale na pracovišti osahával a líbal. Nechával ji, aby mu sahala na penis a dávala si ho do úst. „Poznal jsem, že to má ráda, zrychloval se jí dech,“ uvedl ve výpovědi obžalovaný.

Vše vyšlo najevo, když se dívka spontánně pochlubila v dětském centru, kam chodila, že „má staršího chlapce“.

„Je můj kluk a mám s ním tajemství. Můžu mu říkat táto, protože s ním budu mít miminko. Říkal, že nebude moc jíst, aby moc nevyrostl, že na mě počká,“ uvedla holčička při policejním výslechu.

Podle spisu se obžalovaný ve dvou případech za přítomnosti dívky pokusil zneužít i jejího mladšího bratra. To však muže podle jeho slov neuspokojovalo a nevzrušil se.

Při vyšetřování případu vyšlo najevo, že se obžalovaný před deseti lety dobrovolně léčil kvůli pedofilii, léčbu řádně ukončil a nemusel brát léky.

Znalec z oboru sexuologie však nyní potvrdil, že muž trpí pedofilií i nadále a trvá u něj dlouhá léta. „Bez ústavní léčby a hormonálního tlumení by mohl podobnou trestnou činnost opakovat,“ řekl znalec Jan Kolomazník.

Soudní znalkyně z oboru psychologie Lenka Čermáková označila jeho osobnost za nevyzrálou, do plnoletosti pobýval v dětském domově, nemá běžné citové vazby. „V dospělém vztahu si nevěří, zamiloval se do malé partnerky,“ řekla u soudu Čermáková.

„Vytvořil jste si přesvědčení, že je mezi vámi láska. V pěti letech nemá dítě šanci poznat, co je správné,“ řekla v odůvodnění rozsudku Sobotková.

Oběma dětem přiznala nárok na náhradu nemajetkové újmy, kterou jim obžalovaný způsobil. Dívence má muž zaplatit 80 tisíc korun, chlapci 20 tisíc korun. „Částky jsou adekvátní tomu, jak hluboce jste zasáhl do jejich osobnostních práv,“ dodala Sobotková.

Soud bral v úvahu i to, že muž byl v minulosti sedmkrát trestaný za majetkovou trestnou činnost. Nyní mu hrozilo až dvanáct let vězení.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhajoba si ponechaly lhůtu na odvolání.


Témata: Pardubický kraj