Místo, kde se v Pardubicích poprali Romové a Ukrajinci. | foto: iDNES.tv

Tři účastníky potyčky Ukrajinců a Romů v Pardubicích viní policie z výtržnictví

  • 4
Policie obvinila tři účastníky hromadné potyčky mezi Ukrajinci a Romy v Pardubicích z 1. července z výtržnictví. Vyšetřování bude uzavřeno zřejmě do konce září. Incidentu se zúčastnilo zhruba 20 lidí a vyvolala protesty romské komunity.

Původně policisté podezřívali z výtržnictví tři cizince, trestně stíháni jsou nyní účastníci incidentu z obou komunit.

„Dva z obviněných jsou státními příslušníky České republiky a jeden z obviněných je státním příslušníkem Ukrajiny,“ uvedl pro Seznam Zprávy státní zástupce Aleš Veselý.

V Pardubicích se večer popralo osmnáct lidí, zraněný Rom má dva stehy

Policie se k zahájení trestního stíhání nevyjádřila. „Právo na poskytování informací si vyhradilo státní zastupitelství,“ řekla redakci iDNES.cz policejní mluvčí Markéta Janovská.

Při incidentu byl lehce zraněn jeden z Romů, uvedl server Romea.cz. Stovky Romů pak o den později pořádaly demonstraci za svoji bezpečnost v ulicích města.

2. července 2023

V Pardubicích se 3. července sešli zástupci policie, města a ukrajinské a romské komunity. Podle vyjádření policejní mluvčí Janovské se všechny dotčené strany shodly na tom, že konflikt v Anenské ulici nebyl vyústěním dlouhodobých sporů mezi komunitami, ale že se jednalo o individuální incident.

Pardubičtí Romové uvedli, že chtěli poklidnou demonstraci, přijeli ale také Romové z jiných měst a zaznívaly nenávistné projevy proti Ukrajincům, což se jim nelíbilo.

,