Prim na Galerii Pardubice bude místo betonu hrát sklo.

Prim na Galerii Pardubice bude místo betonu hrát sklo. | foto: Redstone Real Estate

Nákupní centrum u pardubického nádraží dostane název Pernerka

  • 14
Rozhodnuto. Nové obří nákupní a společenské centrum, které vyroste naproti pardubickému vlakovému nádraží, se bude jmenovat Pernerka. Určitli to lidé v anketě, které se účastnilo přes 600 hlasujících. Parcela po zbouraném lihovaru by měla být zastavěna do tří let.

Nové obchodně-společenské centrum nemá ještě ani základy, ale lidi už dokázalo přitáhnout. Dá se tak usuzovat z toho, že do soutěže o název obří stavby se zapojilo 639 lidí, kteří celkem zaslali 1 111 návrhů.

„Porota vybrala z návrhů tři nejlepší a za vítězný prohlásila návrh Galerie Pernerka od Veroniky Chlumské. Autoři tří nejlepších návrhů obdrželi hodnotné ceny. Galerie Pernerka by v lokalitě po bývalém lihovaru Hobé před pardubickým nádražím měla být otevřena za dva až tři roky,“ uvedl mediální zástupce firmy Redstone Štěpán Prokop.

Právě zmíněná společnost bude komplex stavět a také organizovala soutěž o podobě názvu centra. Zápal lidí pro věc manažery prý docela šokoval. 

„Zájem veřejnosti nás velmi příjemně překvapil. Během soutěžní lhůty se počet návrhů v poslední hodině závěrečného soutěžního dne zastavil na čísle 1 111, což zcela předčilo naše očekávání. Je vidět, že projekt obyvatele města zajímá a chtějí se i touto cestou podílet na jeho přípravě,“ uvedla projektová manažerka Naďa Medunová z pořádající společnosti.

Ovšem název je jen začátek. Daleko důležitější bude, co a kdy u nádraží vyroste. Zatím je jisté jenom to, že se firma se svými plány u zdi rozhodně nedrží.

„Součástí nabídky bude i atraktivní jump aréna či zábavní dětská zóna. To vše najdou Pardubáci v moderním polyfunkčním komplexu se zhruba 200 obchody pro nájemce a 50 tisíci metrů čtverečních nájemních ploch. Mix funkcí v lokalitě rozšíří i bydlení a administrativa, přibude také hotel s multifunkčním sálem. Developer klade důraz na kvalitní architekturu, na jejímž návrhu se podílí slavný světový ateliér Chapman Taylor,“ uvedl Prokop s tím, že v nabídce nebude chybět ani velkokapacitní parkoviště s 1 200 parkovacími místy. Jen pro srovnání – je to zhruba dvakrát tolik, než je pod Palácem Pardubice.

Plánuje se i třetí multikino

A právě pro něj bude nový komplex největším konkurentem, a to v mnoha ohledech. Jedním z hlavních bude multikino. Protože v Pernerce má vyrůst už třetí multiplex v Pardubicích, všechny se jen těžko uživí.

Po dokončení Pernerky se totiž Pardubice zřejmě stanou městem s největším počtem multikin na obyvatele v Česku. Ve městě již od roku 2006 funguje multiplex Cinestar v obchodním domě Grand, o tři roky později přibylo další multikino Cinema City v dnešním nákupním centru Palác Pardubice. 

„Součástí nabídky bude i špičkový multiplex. Bližší podrobnosti, kolik bude mít multikino sálů a kdo je bude provozovat, zatím nebudeme zveřejňovat,“ řekla agentuře ČTK Naďa Medunová ze společnosti Redstone Real Estate. Multikino v Grandu má šest sálů a celkovou kapacitu asi 750 diváků. V Paláci Pardubice funguje multiplex s osmi sály a téměř tisícovkou sedadel.

Nejvíce multikin je logicky v Praze. Například v Hradci Králové existuje jedno, v Brně a Ostravě po dvou. Návštěvnost multikin v Česku dlouhodobě není příliš vysoká. Například v roce 2018 do nich přišlo na jedno představení v průměru 26 diváků. Podle Unie filmových distributorů byla tehdy průměrná návštěvnost na představení u všech kin včetně multiplexů 30 lidí, o rok později přes 34 lidí. Loňskou statistiku výrazně ovlivnila epidemie covidu19.

Odborníci však upozorňují na to, že Pernerka může stát za dalším zhoršením dopravy v centru města. Speciálně u nádraží není situace dobrá hlavně ve špičce už dnes a těžko si představit další stovky aut zatáčejících do podzemního parkoviště.

„K plynulejší dopravě přispěje rozšíření příjezdové komunikace o jeden pruh,“ slibuje však Štěpán Prokop s tím, že developer chce právě co nejvíce těžit ze strategické polohy u nádraží.