Letištní terminál v Pardubicích těsně před dokončením. (20.11.2017)

Letištní terminál v Pardubicích těsně před dokončením. (20.11.2017) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pardubické letiště na dva měsíce zavřela oprava

  • 9
Pardubické civilní letiště zažije ekonomicky mnohem lepší rok než loni. Ovšem rekordy odbavených pasažérů padat určitě nebudou, a to kvůli plánované opravě ranveje. Kvůli ní bude nový terminál Jana Kašpara do konce listopadu zavřený. Dopravci tak musí přesouvat, nebo dokonce rušit linky.

V Pardubicích začala dvouměsíční uzavírka letiště. Armáda, která se o vzdušný přístav dělí s firmou East Bohemian Airport, během ní opraví vzletovou a přistávací dráhu. Civilní lety během výluky dopravci přesunuli do Prahy, nebo dočasně zrušili.

„Ranvej měří 2 500 metrů a je široká 75 metrů. Armáda ji stavěla v letech 1975 až 1976. Zatím absolvovala jen dílčí opravy. Generální rekonstrukci, která vyjde na 40 milionů korun, proto potřebuje. V havarijním stavu ale není,“ uvedl zástupce velitele Jaroslav Vildman.

Podle něj dochází k degradaci cementobetonových desek. Na některých se začaly projevovat poruchy, které začínají být závažné. „Bez provedené opravy bychom se blížili do fáze, kdy by mohly desky vykazovat havarijní stav,“ řekl Vildman.

Stavební firma již v předstihu začala s výměnou desek na pojezdových drahách, což nemělo vliv na provoz letiště. Od začátku týdne se pak pracuje na vzletové a přistávací dráze. Po výměně desek ji čekají opravy dilatačních a těsnicích spár.

Letiště letos přepraví přes sto tisíc lidí

„Výměna desek bude během měsíce října. Poté bude beton 30 dní zrát, aby nedošlo k jeho poškození při provozu. Zároveň budou prováděny ostatní práce, obnova podélných spár, opravy žlabů a obnova letištního značení,“ dodal Vildman.

Letiště patří armádě, je na něm ale i civilní provoz, který zajišťuje společnost East Bohemian Airport (EBA). Charterová sezona v Pardubicích už skončila. Lety do Ruska odbaví během výluky dopravci z Prahy. Linku do Londýna irský Ryanair na dva měsíce zrušil.

Letišti se po letech ztrát opět daří, letos bude mít kolem 125 tisíc cestujících, loni jeho služby využilo 88 tisíc pasažérů a rok předtím to bylo jen něco málo přes 30 tisíc lidí.

„Přestože nás na podzim čekají dva měsíce výluky, kdy bude letiště z důvodu opravy letové dráhy uzavřeno, určitě se přiblížíme alespoň roku 2012, kdy společnost přepravila 125 tisíc cestujících. Jen za první pololetí letošního roku jsme přepravili téměř stejný počet lidí jako v roce minulém. Před námi je ještě polovina turistické sezony, a tedy řada charterových letů do dovolenkových destinací. Na nezájem si nemůžeme stěžovat ani u pravidelných leteckých linek do Londýna či španělského Alicante,“ uvedla ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová.

Od počátku roku pasažéry odbavuje nový terminál, který by měl podle politiků přitáhnout nové cestující. Během výluky by pro ně u haly mělo vyrůst nové parkoviště.

,