Mladík kradl na Orlickoústecku cennosti i batohy, jejich majitelé spali

  • 1
Policisté zadrželi na Orlickoústecku mladíka, který v lednu a únoru kradl v domácnostech peníze, cennosti a nepohrdl ani batohy. Za překážku nepovažoval ani to, že v domě zrovna spali lidé. Teď recidivistovi hrozí pět let vězení.

Sérii krádeží, k nimž docházelo v České Třebové na Orlickoústecku, uzavřeli kriminalisté 7. února.

„Policisté muže díky místní znalosti v úterý vypátrali a na základě předchozího souhlasu státního zástupce zadrželi. Třiadvacetiletého muže obvinili z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ řekla policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Obviněný se přiznal ke dvanácti krádežím, díky nimž si přišel na téměř 300 tisíc korun. Tento počet ovšem nemusí být konečný.

„Muž svého jednání litoval a uvedl, že důvodem páchání trestné činnosti bylo zabezpečení nejen své osoby, ale i jeho rodiny. Dopouštěl se krádeží různých věcí z rodinných domů, garáží a vozidel,“ řekla Muzikantová.

V nočních hodinách se vloupal i do rodinného domu, ve kterém spali nic netušící majitelé. Zajímal se především o finanční hotovost, cennosti, mobilní telefony, platební karty, trezory, ale bral i cigarety, oblečení, batohy. Peníze většinou utratil a věci, které se mu nehodily, následně na různých místech odložil.

Obviněný muž byl již v minulosti za majetkovou trestnou činnost odsouzen.

Ve čtvrtek dopoledne soudce rozhodl o umístění obviněného muže do vazby. V případě pravomocného odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.