Tady jsou Čechy a tady už Morava, hlásá vodorovné značení, které neznámí...

Tady jsou Čechy a tady už Morava, hlásá vodorovné značení, které neznámí vtipálci nakreslili na hlavní tahy. | foto: Radek Latislav

Hranici Čech a Moravy malovali na silnice muži od Brna, policie oba obvinila

  • 499
Policie dopadla autory nápisů, které na hlavních silničních tazích na Svitavsku a Žďársku označovaly hranici mezi Čechy a Moravou. Dva muže nyní trestně stíhá.

„V pondělí jsme sdělili podezření ze spáchání přečinu poškozování cizí věci dvěma mužům z Brněnska. Jednomu ve věku čtyřiatřicet a druhému osmatřicet let. Pro svou grafickou činnost si vybrali silnice I/34 v katastru obce Vendolí a I/35 v katastru obce Opatovec na Svitavsku,“ uvedl policejní mluvčí Ondřej Zeman. 

Proč si muži vybrali k vyznačení předělů historických zemí silnice I. třídy, vysvětlili vyšetřovatelům tím, že jde o hlavní koridory, které spojují celou Českou republiku.

Ani datum nevybrali náhodně. Hranici vyznačili v noci na 1. května, kdy se podle jejich vyjádření psaly takzvané „nevyřčené pravdy“ - vzkazy, které psali mladí lidé na filipojakubskou noc, aby připomenuli, co nezaznělo na plná ústa.

Způsob, jakým chtěli starou tradici oživit, však nebyl podle policie zvolen příliš šťastně.

18. května 2020

„Správce obou komunikací vyčíslil vzniklou škodu za poškození cizí věci na téměř sedm tisíc korun. Oběma tak hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok,“ dodal policejní mluvčí.

Zemská hranice mezi Čechami a Moravou přestala plnit svoji funkci po převzetí vlády komunisty v roce 1949. Správní reforma před 60 lety papírově přesunula obce ležící na Moravě do východních Čech. Stav se nezměnil ani po zřízení novodobých krajů v roce 2000.

13. května 2020

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz