Pětaosmdesátiletá diabetička na houbách spadla do příkopu, našli ji strážníci

  • 4
Seniorku ležící v příkopu zachraňovali ve čtvrtek strážníci v lese nedaleko Horního Jelení na Pardubicku. Pětaosmdesátiletá žena se oddělila od skupiny přátel a sama chtěla dojít k autu, u krajnice ale ztratila rovnováhu a upadla.

Seniorka se po pádu skutálela do příkopu, odkud se už nebyla schopna sama dostat. Do Horního Jelení měli v tu dobu zrovna namířeno pardubičtí strážníci, kteří si zoufalé ženy v příkopu všimli.

„Strážníci jí pomohli na silnici a přitom také zjistili, že jde o diabetičku, u které se zřejmě dostavily lehké obtíže spojené s touto nemocí. Žena na dotazy odpovídala neurčitě, byla mírně zmatená a malátná,“ sdělil mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

„Žena nám sice neřekla, jak dlouho v příkopu byla, ale nebyla prochladlá, neboť od skupiny houbařů se oddělila krátce před tím, než jsme přijeli,“ dodal Sejkora.

Hlídka i kvůli možným příznakům diabetického šoku na místo přivolala záchrannou službu, která seniorku převezla do nemocnice.

Strážníci u ženy našli také klíče od vozidla zaparkovaného nedaleko. Za okno vozu proto umístili vzkaz, kde budou klíče k nalezení a kam se poděla jejich držitelka. Ani ne po hodině se příbuzní ženy ozvali a hlídka jim mohla klíče od auta vrátit.

Ztracených houbařů přibývá, důležitý je mobil

S houbařskými úlovky ovšem letos roste i počet ztracených seniorů, což potvrzují sami policisté. Například minulý čtvrtek na lince 158 přijali oznámení o seniorovi, který se ztratil v lese na Orlickoústecku.

„Na projíždějícího řidiče mávala starší paní, která mu následně sdělila, že se jí v lese ztratil manžel a ona ho už asi hodinu hledá. Seniorka u sebe bohužel neměla telefon, tak nemohla nikomu zavolat o pomoc. Operačnímu důstojníkovi žena popsala, jak manžel vypadá a co má na sobě,“ uvedla policejní mluvčí Dita Holečková.

Na místo musel vyrazit i psovod se psem. Policisté vytvořili skupiny a pustili se do pátrání. Netrvalo dlouho a během necelé půl hodiny psovod muže našel.

„Tentokrát pátrání bylo velmi rychle ukončeno a mělo šťastný konec, což nebývá pokaždé,“ dodala Holečková a upozornila, aby si lidé do lesa brali plně nabité telefony, které mohou při pátrání hrát důležitou roli.

„Během posledních dnů a uplynulých víkendů jsme hledali hned několik houbařů, a to nejen seniorů,“ uvedla mluvčí.