Schaeffler Production CZ, dříve INA Lanškroun, slavnostně otevřela nový výrobní...

Schaeffler Production CZ, dříve INA Lanškroun, slavnostně otevřela nový výrobní závod ve Svitavách (19.10.2017). | foto: Jaroslav Hubený

Výroba dílů pro automobily zaměstná v nové svitavské hale na tisíc lidí

  • 5
Německá firma Schaeffler ve čtvrtek otevřela ve Svitavách nový závod, který dá práci přibližně tisícovce lidí. Investuje do něj téměř 100 milionů eur. Zatím je využita asi čtvrtina plochy, kterou firma obsadila.

Společnost Schaeffler Production CZ tím zároveň zaplnila poslední plochu, která v průmyslové zóně na východním okraji Svitav byla.

„Začátkem roku jsme sem přešli z Lanškrouna s 80 lidmi, po dostavění tady nyní pracuje 269 zaměstnanců. Do roku 2020 by jich mělo být až 1 000,“ řekl jednatel firmy Marian Macháček.

Schaeffler Group

Skupina Schaeffler je dodavatelem pro automobilový a ostatní průmysl s celosvětovou působností. Hlavně vyrábí díly a systémy do motorů, převodovek a podvozků. V roce 2016 dosáhla společnost obratu ve výšce cca 13,3 mld. eur. Se svými téměř 87 900 zaměstnanci je společnost Schaeffler jedním z největších rodinných podniků na světě a se svými přibližně 170 provozy ve více jak 50 zemích disponuje celosvětovou sítí výrobních závodů, výzkumných a vývojových center a odbytových společností. Závod ve Svitavách se začal stavět v listopadu 2015. Celková výše investice by měla dosáhnout 2,5 miliardy korun, většina padne na technologická zařízení.

Závod vyrábí především moduly tepelného managementu pro automobilový průmysl. Toto zařízení je schopné rychleji zahřát motory a převodovky a udržet je na stabilní teplotě. To přispívá i ke snížení spotřeby paliva a emisí CO2.

S těmito výrobky se počítá i při očekávaném boomu výroby elektromobilů v příštím desetiletí.

Německý šéf představenstva firmy Schaeffler Oliver Jung je přesvědčen o smysluplnosti těchto výrobků. „Je to produkt, který má zářivou budoucnost. Jsem přesvědčen, že se bude ve Svitavách skvěle vyvíjet,“ řekl Oliver Jung.

Většina investicí byla použita na nákup nových strojů, z nichž některé byly uvedeny do provozu v Lanškrouně, větší část však bude fungovat v novém závodě ve Svitavách.

„Do výstavby nové výrobní haly ve Svitavách jsme investovali 18,5 milionu eur. Tento rok vyrobíme ještě téměř 230 000 dílů pro tři celosvětové výrobce automobilů,“ řekl Marián Macháček.

Zatím je využita jen asi čtvrtina plochy v nových prostorách.

Německá společnost, která působí ve více než 50 zemích světa, investovala do nového závodu dva a půl miliardy korun. Česká vláda ji vyhodnotila jako strategickou. Jak zaznělo při otevření výrobního závodu, příprava byla výsledkem příkladné spolupráce města, kraje i státu.

Otevření přichází ovšem v době, kdy podíl nezaměstnaných je na Svitavsku nebývale nízký.

„Když jsem přicházel na radnici, potýkali jsme se s prázdnou průmyslovou zónou a v regionu byla nezaměstnanost kolem 12 procent. Nyní činí nezaměstnanost na Svitavsku jen kolem tří procent. Jsem rád, že nyní je podíl nezaměstnaných jen kolem tří procent, že společnost Schaeffler zahýbala s platy a že vznikla ta správná konkurence. A jsem také rád, že se rozhodla s pomocí stipendijních programů podporovat svitavské učiliště,“ řekl starosta města Svitavy David Šimek.

Noví zaměstnanci se budou hlásit sami

Ředitel firmy přiznal, že kvůli nové situaci na trhu nezaměstnaných museli zintenzivnit marketingové aktivity, aby se Schaeffler dostal do povědomí lidí. I proto očekává, že se potenciální zaměstnanci sami přihlásí. Pomohl i nedávný den otevřených dveří.

„Motivací pro ně je nový závod, nový produkt, dobré pracovní prostředí,“ uvedl Marian Macháček. A také mzdy. Průměrná mzda u dělnických profesí loni činila asi 26 tisíc korun, letos vzrostla o osm až deset procent.

„Je to boj na trhu. Nejvíc stojíme o obsluhu montážní linky a její seřizovače, technology, nástrojaře, pracovníky elektroúdržby a elektromechaniky,“ řekla personalistka Pavla Mačátová.