Vandal šplhal na morový sloup uprostřed náměstí, vážně poškodil cennou sochu

  • 17
Pěkně draho může vyjít mladého muže šplhání na morový sloup na Resslově náměstí v Chrudimi. Ve výšce několika metrů poškodil sochu i její další prvky. Škoda je minimálně sto tisíc.

Vandaly v Chrudimi zachytil městský kamerový systém. Na Resslově náměstí v noci ze soboty na neděli 2. července mladý muž šplhal na zdejší morový sloup, žena pak tancovala na zábradlí okolo sochy.

„Zatímco mladá žena si vystačila s tanečkem na kamenném zábradlí, mladík neváhal hazardovat a vylezl přes kašnu až do výše několika metrů na sochu Panny Marie. Balancoval dokonce až na ramenou sochy a bohužel se to ani neobešlo bez obscénních gest,“ popsal starosta Chrudimi František Pilný. Z videozáznamu je patrné, že ho dole další muž fotí, jak se sochou pózuje.

Městská policie na místo dorazila do dvou minut. Muž ani žena podle strážníků nebyli nijak výrazně opilí. Došlo však k poškození sochy. „Přivolaný odborník z Národního památkového ústavu konstatoval zjevná čerstvá poškození jak sochy, tak i dalších sochařských prvků, například znaku Svaté říše římské pod sochou,“ uvedl Pilný.

Odhad škody předběžně začíná na částce 100 tisíc korun, případ byl tak předán Policii ČR.

„Dotyční si nemohli vybrat exponovanější místo, sloup je na hlavním chrudimském náměstí a pod dohledem kamer,“ říká vrchní strážník chrudimské městské policie Lukáš Dvořák. To vše se navíc odehrálo po nedávném poškození meče sochy svaté Kateřiny Alexandrijské na druhé straně sloupu. Město poté avizovalo, že se dohled nad památkou ještě zpřísní.