Ve ztrátách a nálezech skončila i urna nalezená při úklidu lomu u Marburku.

Ve ztrátách a nálezech skončila i urna nalezená při úklidu lomu u Marburku. | foto: Petr Meca a Martin Takač

Ve ztrátách a nálezech je i urna s popelem, téměř tam skončil i kozí pár

  • 0
Tisíce věcí se kupí v obecních skladech ztrát a nálezů v Moravskoslezském kraji. Jen minimum z nich se vrátí do rukou majitele. Nejvíce lidé ztrácejí klíče, mobily a peněženky s doklady. Každý sklad má i svou raritu.

„Máme tu invalidní chodítko, ale i urnu s popelem, kterou našli dělníci při obnově lomu,“ uvedl mluvčí města Bruntál Jiří Ondrášek.

V Karviné je sklad naplněný jízdními koly a mezi kuriózní nálezy zařadil mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček drony, dětskou postýlku a rybářské nářadí. V městském obvodu Ostrava-Jih pak někdo ztratil svatební šaty, ale i sádrovou lebku.

Ve Slezské Ostravě se stal kuriózním nálezem, který ale neskončil ve skladu ztrát a nálezů, párek kamerunských koz. „Zvířata se procházela po cestě, a tak je strážníci odvezli dočasně k místnímu chovateli, u kterého jsou dodnes,“ uvedl mluvčí obvodu Jan Král.

Cestující v pražské MHD loni ztratili i chlebíčky, příruční trezor nebo leguány

Pokud někdo v Ostravě něco hledá, může mu pomoci webová aplikace, kde jsou veškeré nálezy na území města po dobu tří let zveřejněny. „Aplikace umožňuje filtrování podle území nebo doby, kdy ke ztrátě došlo,“ sdělila mluvčí obvodu Ostrava-Jih Gabriela Gödelová.

V dalších městech pak mohou lidé ztracenou věc najít na jednotlivých městských webech. Pokud se vlastník nenajde ani po třech letech, rady měst a městských obvodů rozhodnou, co s věcmi dál.

Použitelné nálezy, často oblečení, darují radní charitám. Většina ale končí jako neupotřebitelný odpad ve sběrných dvorech.