Železniční přejezd ve Vendryni na Třinecku, který hlídá moderní systém odhalování přestupků. | foto: Město Třinec

Přejezd na Třinecku jako první udával řidiče, 280 jich jelo na červenou

  • 24
Téměř tři stovky přestupků zaznamenaly za jeden rok kamery u takzvaného chytrého železničního přejezdu ve Vendryni na Třinecku. Správa železnic (SŽ) tam na začátku minulého ledna poprvé v zemi umístila inteligentní kamerový systém automaticky zasílající úředníkům vjezdy vozů na železniční koridor po spuštění výstražné signalizace, tedy červených světel.

„Systém zaznamenal 280 takových přestupků, následné pokutování provádí magistrát v Třinci, který na pokutách vybral částku 682 tisíc korun,“ potvrdila mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Průměrně tak činila pokuta za jedno takové provinění zhruba 2 500 korun. Podle pravidel by takový provinilec za volantem měl dostat i sedm trestných bodů a hrozí mu zákaz řízení od jednoho do šesti měsíců.

„Výsledek testu u přejezdu mne velmi nemile překvapil. Očekávala jsem, že když budou řidiči vědět, že tam kamery jsou a akutně jim hrozí nemalý postih, tak si dají pozor. Ale skutečnost je bohužel hodně odlišná,“ povzdychla si primátorka Třince Věra Palkovská.

Dalších 33 přejezdů po celé republice

Správa železnic po ročním testování oznámila, že takových kamer chce více. Dalším na řadě bude přejezd ve Studénce na Novojičínsku, kde v roce 2015 zůstal stát polský kamion, do něhož narazilo pendolino. Zemřeli tři lidé a přes dvacet se jich těžce zranilo, například strojvedoucí přišel o nohy.

„Momentálně na tomto přejezdu probíhá zkušební provoz sytému,“ podotkla mluvčí Friebová.

Doplnila, že SŽ má ve výhledu dalších třiatřicet přejezdů napříč republikou, u kterých prověřuje možnost instalace kamerového dohledu. „Vybrané lokality musí schválit Policie ČR,“ dodala mluvčí SŽ.

27. ledna 2016

První tzv. chytrý železniční přejezd leží u Vendryně na Třinecku.

První tzv. chytrý železniční přejezd leží u Vendryně na Třinecku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz