(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Janeček, MAFRA

Žebrání brzy v Těšíně zakáže nová vyhláška sepsaná i kvůli Polákům

  • 6
Od listopadu bude na frekventovaných místech Českého Těšína zakázáno žebrání. Rozhodli o tom zastupitelé na svém posledním zasedání, když schválili novou vyhlášku. Žebrající lidé by měli definitivně zmizet z celé historické části města, z podchodu pod nádražím, nábřeží i z parkovišť kolem nákupních center.

Podle ředitele městské policie v Českém Těšíně Petra Chroboczka je nová opora ve vyhlášce velkou pomocí: „Stávalo se, že na nás dávali trestní oznámení, když jsme se jimi zabývali.“

Zákony na české straně hranice jsou vůči žebrákům benevolentnější než v Polsku, čehož údajně mnozí využívali.

„V sousedním Polsku zákon žebrání postihuje, pokud je osoba práce schopná. Proto se začali přes hranici stahovat žebráci na českou stranu. Převážně jsou to lidé závislí na alkoholu nebo jiných látkách,“ konstatoval starosta města Vít Slováček. 

Díky nové vyhlášce budou moci strážníci žebrající lidi vykázat, pokutovat a v případě vzdoru předvést na policii.

To, že vyhláška neplatí pro celé území města, ale jen jeho vybrané části, není podle Chroboczka problém. „Nebudou se přesouvat někam, kudy nechodí dost lidí,“ argumentuje šéf strážníků.

Právě charakter dvouměstí často podobné problémy přináší. Co je na jedné straně řeky Olše zakázáno, o pár metrů dál, za hraničním mostem, nevadí. 

„Pociťovali jsme to například u popíjení alkoholu na veřejnosti. V Polsku je to řešeno zákonem, u nás ne,“ podotkl Chroboczek s tím, že i alkohol na ulici už tak v Českém Těšíně omezuje městská vyhláška. 

Odlišnostmi v zákonech v Polsku a Česku se v Těšínech zabývala speciálně vytvořená bezpečnostní komise. Ta tvrdí, že na informovanosti obyvatel obou měst zapracovala sérií článků v místních zpravodajích.