Buxusy na hlučínském náměstí se podařilo zachránit. Lidé z technických služeb je stále kontrolují a ošetřují postřikem. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Zavíječ likviduje keře na Hlučínsku. Padly buxusy na hřbitově i sídlišti

  • 5
Stovky vzrostlých keřů musely v Hlučíně na Opavsku k zemi kvůli napadení škůdcem. Zavíječ zimostrázový zničil zeleň na hřbitově, sídlišti i v desítkách zahrad.

Stovky vzrostlých, někdy až dvoumetrových keřů v Hlučíně padly kvůli napadení zavíječem zimostrázovým. Jeho housenky zničily veškeré buxusy na městském hřbitově i na sídlišti OKD. Čerstvou výsadbu na Mírovém náměstí se podařilo na poslední chvíli zachránit, je teď pod zvýšenou kontrolou a sérií postřiků.

„Hřbitov byl zničený celý, odstraňovaly se všechny buxusy, stejně tak sídliště OKD. Tam jsme káceli na městských pozemcích a občané ze svých pozemků v sousedství mohli zdarma své napadené keře odevzdávat k likvidaci,“ popsal ředitel Technických služeb Hlučín Roman Šťastný.

Doplnil, že šlo o živé ploty i vzrostlé keře, některé i více než dvoumetrové. Odstranit se musely stovky kusů. Rostliny byly už tak zasažené, že se je nedalo zachránit. To se podařilo jen u loňské výsadby na Mírovém náměstí, která nebyla škůdcem ještě tak masivně napadená. „Ve zvýšené míře rostliny na náměstí stále kontrolujeme a budeme dále preventivně ošetřovat postřikem,“ uvedl Šťastný.

Keř je dlouho zelený. A pak už je pozdě

S drobnými zelenožlutými housenkami bojuje celý Hlučín, mnohde zničily keře zimostrázů až na holé větve. Kromě městských prostranství napadly desítky zahrad, se škůdcem bojovala i místostarostka města Blanka Kotrlová. „Pokud pravidelně nekontrolujete keř a nerozvíráte jej, nemáte šanci přijít na to, že se něco začíná dít. Keř je stále zelený a najednou zežloutne a je zničený. A tehdy když jdete kolem, doslova slyšíte to hemžení,“ popsala Kotrlová.

Poradna: Co dělat proti zavíječi?

Housenkám zavíječe se snažila čelit postřikem, avšak bez úspěchu. „Za tři týdny se znovu vylíhly a co zůstalo, dožraly. Postřik jsme dávali opakovaně a nic nepomohlo,“ uzavřela místostarostka s tím, že jí nezbylo než buxusy na zahradě zcela zlikvidovat. Stejně situaci podle ní řešila i řada sousedů.

Napadenou zeleň do sběrného dvora v Hlučíně odevzdaly již desítky domácností. „Odváží se obratem na skládku a zakopává se. Původně se zvažovalo pálení, ale při takovém množství to není možné,“ uvedl Roman Šťastný.

Sbírání housenek účinné jen na začátku

Housenky zavíječe zimostrázového okusují nejen listy, ale i zelenou kůru keře zimostrázu obecného neboli buxusu. Začínají uvnitř, a když se objeví na okraji, je keř už zkonzumovaný.

„Ve velmi krátké době dokážou zdevastovat i vzrostlé keře,“ upozornila Soňa Prášková, vedoucí hlučínského odboru životního prostředí. Likvidace zavíječe je komplikovaná. V počátcích pomáhá sběr housenek a chemický postřik. „Zahrádkářům se osvědčilo i ošetření keřů silným proudem vody z tlakového postřikovače. U silněji napadených buxusů je ale sbírání housenek neúčinné,“ dodala Prášková.

S housenkami zavíječe bojují i zahrádkáři v dalších částech Moravskoslezského kraje, ničí porosty v Ostravě, na Opavsku i Novojičínsku. Škůdce se poprvé v Česku objevil v roce 2011 na jižní Moravě, je dlouhodobým problémem například Lednicko-valtického areálu. Do tří let se rozšířil téměř po celém území republiky. Pochází z Asie a podle entomologa Petra Šípka nemá u nás přirozeného nepřítele. „Asi jedinou výjimkou je nebezpečná sršeň asijská, rovněž zavlečený druh,“ uvedl pro iDNES.cz Šípek.

Jak housenky zavíječe likvidují okrasné keře

27. července 2018