Zámek v Kravařích letos získá nové výstavní prostory.

Zámek v Kravařích letos získá nové výstavní prostory. | foto: MS kraj

Nové prostory na zámku v Kravařích otevře digitálně oživený Rudolf II.

  • 0
Rozsáhlé stavební práce ovládly zámek v Kravařích. V jeho západním křídle dělníci obnovují zdiva, omítky, podlahy i topný systém a v západním a části jižního křídla budovy se mění také okna. Nové výstavní prostory v létě otevře digitálně oživený císař Rudolf II.

„Díky kompletní obnově v přízemí zámku vzniknou prostory, které slavnostně otevřeme multimediální výstavou Rudolf II. ožívá,“ popsala Kateřina Štědroňová z oddělení kultury kravařské radnice, která se o zámek stará.

Část výstavy se bude věnovat i Michalu Sendivojovi ze Skorska, neodmyslitelně spjatému s kravařským zámkem. Tento polský alchymista působil právě na Rudolfově pražském dvoře a díky tamním kontaktům získal kravařské panství v polovině 17. století jako konfiskát.

Lidé jej z prohlídek zámku v Kravařích už znají, jeho život a to, čím byl zajímavý, přibližuje stálá expozice o historii zámku v prvním patře, jejíž součástí je i Sendivojova alchymistická dílna.

Expozice v Kravařích se bude věnovat alchymistovi Michalu Sendivojovi ze Skorska, zde zachyceném na obraze Jana Matejka.

„Pro multimediální výstavu připravujeme další čtyři panely o Michalu Sendivojovi. Mimo jiné komunikujeme s Národním archivem, který má originální urbáře z roku 1632, kdy si nechal udělat soupis panství,“ řekla Štědroňová.

Výstava Rudolf II., jíž návštěvníky provede samotný digitálně oživený císař, bude k vidění v červenci a srpnu. Poté město Kravaře rekonstrukcí vzniklé nové prostory využije pro další výstavní projekty.

Do budoucna s nimi počítá pro stálou interaktivní expozici zaměřenou na alchymii a chemii. „Prozatím máme libreto této expozice,“ dodala Kateřina Štědroňová.

Nové prostory vznikají v místě někdejší zámecké restaurace. Stavební dělníci tam pracují od ledna a hotoví by měli být v červnu.