ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ondřej Surý, MF DNES

Pomoc restauratérům. Ostrava v nové vyhlášce odpouští poplatek za zahrádky

  • 1
Po nedávném omezení gastronomických služeb roste v Ostravě počet restauračních zahrádek a zvětšuje se jejich rozloha. Provozovatelé venkovních posezení na obecních pozemcích na tom rozhodně neprodělají. Až do konce roku totiž nebudou muset hradit ostravským radnicím žádné poplatky za zábor veřejného prostranství.

Vyplývá to z nové vyhlášky, kterou minulou středu schválili ostravští zastupitelé. Platit bude na území celého města od 9. července. Ostrava tak sice přijde o několik milionů korun, ale podle primátora Tomáše Macury je to další z řady kroků, kterými se město snaží podpořit místní podnikatele po koronavirové pandemii a usnadnit jim rozjezd letní sezony.

„Chceme tím pomoci restauratérům, kteří jsou v těžké situaci. Na podporu podnikatelů vynaložilo město od začátku pandemie již přes 130 milionů,“ uvedl primátor.

Že město začne odpouštět poplatky až za necelé dva týdny, souvisí podle něj s legislativním procesem, který vyžaduje čas na přípravu, schválení a nabytí účinnosti vyhlášky. Nicméně většina provozovatelů restauračních předzahrádek neplatí poplatky ani teď.

„Už na jaře jsme vyzvali všechny městské obvody, které jsou správci tohoto poplatku, aby jej prominuly ještě předtím, než vstoupí v platnost celoměstská vyhláška,“ vysvětlil Macura. A dodal, že město se rozhodlo obvodům kompenzovat polovinu prokazatelně ušlých příjmů.

K odpuštění poplatků se sice nakonec odhodlaly jen čtyři z 23 městských obvodů (Jih, Poruba, Moravská Ostrava a Přívoz, Mariánské Hory a Hulváky), ale šlo především o ty velké, kde je restauračních předzahrádek nejvíce.

Starostové několika dalších obvodů se shodli, že by poplatek odpustili také, kdyby měli komu.

„Na území našeho obvodu je pár venkovních posezení, ale jsou na soukromém pozemku nebo si podnikatelé pronajali naši nemovitost včetně pozemků, takže poplatek za zábor veřejného prostranství neplatí,“ řekl starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.

„Ani u nás není komu poplatek odpustit,“ potvrdil i starosta Vítkovic Richard Čermák.