Likvidace úniku plynu poblíž náměstí sv. Michala ve Vrbně pod Pradědem. (18....

Likvidace úniku plynu poblíž náměstí sv. Michala ve Vrbně pod Pradědem. (18. srpna 2021) | foto: HZS MSK

Výbuch plynu na Bruntálsku způsobil montér teplovodního potrubí

  • 5
Středeční explozi a požár plynu ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku zavinil muž montující teplovodní potrubí pomocí hořáku. Montér byl zřejmě nepozorný a nešikovný současně. Policisté nadále prověřují, zda se nejednalo o neúmyslný trestný čin.

S požárem hasiči bojovali několik hodin a muselo být evakuováno přes čtyřicet lidí. Problémy začaly ve středu okolo jedenácté hodiny na Jiráskově ulici nedaleko vrbenského náměstí sv. Michala. 

„Pětapadesátiletý muž z Ostravy montoval za pomoci hořáku na propan-butan spojky teplovodního potrubí, přičemž s největší pravděpodobností dosud přesně nezjištěným způsobem poškodil tam instalovanou přívodní trubku plynového potrubí,“ popsal situaci policejní mluvčí René Černohorský.

Pracovník si pak všiml, že nová spojka teplovodního potrubí je nedostatečně přilepená, takže zase skočil do výkopu se zapáleným hořákem. „V tu chvíli však došlo k explozi v místě nahromaděného plynu a následnému požáru,“ doplnil mluvčí policie.

Zmíněnému pracovníkovi se podařilo uniknout z místa požáru bez zranění a nezranil se ani nikdo další. Muž potom zavolal na tísňovou linku 112. 

Na místo dorazili profesionální a dobrovolní hasiči i policisté. Kromě hašení požáru preventivně evakuovali 41 lidí z okolních domů. Jednalo se třeba o klienty a pracovníky blízkého Domova pro osoby se zdravotním postižením organizace Sagapo. Hmotná škoda činí podle policie asi 150 tisíc korun.

,