Martin Balhar (33 let) v jednací síni Krajského soudu v Ostravě. (19. srpna 2022) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Muž odsouzený za vraždu pošťačky na Opavsku chtěl nový proces, u soudu neuspěl

  • 6
Ústavní soud odmítl stížnost Martina Balhara, který se domáhá obnovy procesu v kauze vraždy poštovní úřednice ve Skřipově na Opavsku. Balhar si za ubití pošťačky, při kterém z pošty zmizely i peníze, odpykává devatenáctiletý trest. Vinu však popírá. Rozsudek stojí na nepřímých důkazech a pachových stopách.

Právě metodiku získání a vyhodnocení pachových stop obhajoba dlouhodobě zpochybňuje. Ústavní soudci však stížnost označili za zjevně neopodstatněnou.

Návrh na obnovu řízení už zamítl ostravský krajský soud loni v prosinci a Balhar neuspěl ani se stížností k Vrchnímu soudu v Olomouci. V ústavní stížnosti opět popřel, že by spáchal vraždu.

Muž se podruhé snaží o obnovu soudu. Dostal 19 let za vraždu pošťačky

Poukazoval na revizní znalecký posudek z České zemědělské univerzity a také na prohlášení vědecké komunity z roku 2021, které podle obhajoby reaguje na vývoj vědeckého poznání v oblasti metody pachové identifikace za použití psů a zároveň i zpochybňuje starší výsledky.

Vražda pošťačky

  • pondělí 30. září 2013
    Večer bylo na poště ve Skřipově nalezeno tělo ubité 39leté úřednice.
  • 6. srpna 2014
    Policie zadržela 26letého Martina Balhara, který v obci žil a úřednici znal.
  • 28. ledna 2016
    Krajský soud v Ostravě poslal Balhara na sedmnáct let do vězení.
  • 19. dubna 2016
    Vrchní soud v Olomouci zpřísnil trest na 19 let.

Ústavní soudci ale v řízení o obnově nezjistili žádné porušení základních práv. „Obecné soudy v posuzované věci dospěly k závěru, že nové skutečnosti opětovně předkládané stěžovatelem nejsou způsobilé odůvodnit předpoklad, že by na jejich základě mohlo dojít ke změně původního rozhodnutí,“ stojí v usnesení.

Co se týká samotného rozsudku nad Balharem, odkázal ústavní soud na sérii starších soudních rozhodnutí, včetně vlastního v téže věci.

Vražda se stala v roce 2013. Poštovní úřednici někdo 30. září okolo sedmnácté hodiny zavraždil v zázemí pošty v přízemí skřipovského obecního úřadu. Pachatel se dostal za přepážku, ženu několikrát něčím silně uhodil ho hlavy a z trezoru ukradl zhruba 200 tisíc korun.

Balhar si o tři roky později vyslechl sedmnáctiletý trest vězení, který vrchní soud ještě zpřísnil na 19 let. Vynesení rozsudku umožnila řada nepřímých důkazů, které podle krajského soudu na sebe navazují a tvoří logický řetězec.

Rodina zavražděné listonošky dostane od České pošty milion korun

Jedním z nich jsou právě Balharovy pachové stopy za přepážkou pošty a kolem trezoru. Podle Balhara tam jeho pachové stopy přenesla poštovní úřednice, protože ten den na poště byl kvůli zrušení konta.

V kauze chybí přímý důkaz. Není svědek, který by Balhara v době vraždy na poště viděl, žádné otisky prstů, nenašla se ani vražedná zbraň či uloupené peníze. O Balharova práva se dlouhodobě zasazuje Spolek na podporu nezávislé justice v České republice Šalamoun, zpochybňuje zejména pachovou identifikaci.

22. prosince 2022

,