Společnost Vítkovice Heavy Machinery se léta specializovala na výrobu nadměrných zařízení, jako byly například zalomené hřídele. Mezi zákazníky byli i vědci, vyráběly se zde například díly urychlovače částic pro jaderný výzkum.

Společnost Vítkovice Heavy Machinery se léta specializovala na výrobu nadměrných zařízení, jako byly například zalomené hřídele. Mezi zákazníky byli i vědci, vyráběly se zde například díly urychlovače částic pro jaderný výzkum. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery skončila v konkurzu

  • 3
Firma Vítkovice Heavy Machinery skončila v konkurzu. Vyhlásil ho Krajský soud v Ostravě. Firma před časem stáhla návrh na reorganizaci. Tu zastavilo omezení výroby a propad příjmů kvůli pandemii koronaviru.

O konkurzu jako jediném řešení úpadku se mluvilo už minulý týden, když se u soudu konala schůze věřitelů. Podle soudu je důvodů pro takový konec firmy několik.

„Dlužnice vzala svůj návrh na řešení úpadku reorganizací zpět s ohledem na skutečnost, že ekonomické poměry dlužnice měly být v uplynulém období zásadně negativně ovlivněny epidemiologickou situací a souvisejícími opatřeními, jež vedla k omezení výrobní činnosti a k dalšímu propadu příjmů,“ uvedl soudce David Stošek v rozhodnutí.

Firmu podle něj k tomuto rozhodnutí vedlo také zjištění, že pro svůj reorganizační záměr nemá dostatečnou podporu věřitelů.

Společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze skupiny CE Power Industries Jaroslava Strnada dluží svým věřitelům více než 1,7 miliardy korun. Strnad vlastní ve společnosti 51 procent akcií, zbytek ovládá společnost E-Invest nedávno zesnulého lobbisty a miliardáře Martina Ulčáka.

,