V Ostravici uhynula stovka ryb. Na vině může být sucho i splašky po bouřce

  • 0
V části toku řeky Ostravice přímo v centru Ostravy uhynuly ryby. Většinu jich odnesl proud, ale asi 20 jich stále leží na hladině u mostu Miloše Sýkory. Zachytily se o kameny, traviny a jiné překážky.

„Mám výhled na řeku z okna pracoviště a nic podobného jsem zatím neviděla. V pondělí se v okolí Sýkorova mostu náhle objevila spousta ryb břichem vzhůru. Přijeli hasiči a po nich i zaměstnanci Povodí Odry,“ řekla žena, která se obrátila na redakci, protože ji zajímá, co mohlo být příčinou náhlého úhynu ryb.

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková potvrdila, že o případu vědí. „Podle informací, které máme, ryby uhynuly zřejmě v noci z neděle na pondělí 29. července v úseku řeky dlouhém asi 750 metrů,“ uvedla.

Příčinou je podle odborníků zřejmě kombinace více faktorů: vysokých teplot, sucha, nízkého průtoku vody a nedostatku kyslíku v ní, ale v tomto případě navíc asi i znečištění vody splašky z kanalizace. 

„Po lokálních bouřkách a vydatných dešťových srážkách mohlo dojít k výplachu odlehčení z kanalizací. V kombinaci s vysokými teplotami a nízkým průtokem se dočasně zhoršila kvalita vody natolik, že jednorázově uhynulo asi 100 kusů ryb, převážně ostroretky stěhovavé,“ popsala Vlčková s tím, že přesnou příčinu úhynu ani konkrétního původce znečištění neznají.

Uhynulé ryby mají odklidit členové Českého rybářského svazu. Řešení havarijní situace řídí ostravský vodoprávní úřad. Klimatické změny ale působí potíže rybám i na jiných vodních tocích. 

Radní Moravskoslezského kraje proto v úterý 30. července přiklepli Českému rybářskému svazu v regionu dotaci převyšující 150 tisíc korun na zarybnění revírů a podporu chovu lososovitých ryb, především pstruha potočního.