Pozůstalí po obětech strašného činu vyšinutého vraha mohou využít psychologické pomoci odborníku organizace Adra.

Pozůstalí po obětech strašného činu vyšinutého vraha mohou využít psychologické pomoci odborníku organizace Adra. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Skončily pitvy obětí střelce z ostravské nemocnice, chystají se pohřby

  • 24
Znalci ostravského ústavu soudního lékařství ukončili pitvy obětí střelce z ostravské fakultní nemocnice. Státní zástupce povolil vydání ostatků pozůstalým, připravují se pohřby. První se plánuje na středu.

Dvaačtyřicetiletý muž v čekárně traumatologie střílel minulý týden v úterý. Sedm lidí zabil, dva zranil. Později spáchal sebevraždu.

„Soudní pitvy jsou už ukončeny. Na jejich závěry ale budeme čekat ještě několik týdnů,“ řekla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Policisté ve vyšetřování případu pokračují, i když se útočník zabil. Zjišťují například motiv či to, kde střelec získal nelegálně drženou zbraň. Mapují pohyb útočníka v nemocnici či těsně po útoku.

Podle policistů je verzí několik. Jednou z nich je údajná nemoc útočníka, který na sociálních sítích uváděl, že trpí rakovinou.

Psychologickou pomoc nabízí i Adra

Lidem, kteří se po tragické události z minulého týdne dostanou do psychických problémů, nabízí pomoc organizace ADRA. Její pracovníci vytvořili leták s kontakty na organizace působící na území města.

„Považujeme za velice důležité, aby obyvatelé Ostravy věděli, že nejsou v takové nelehké situaci sami a v případě potřeby psychické nebo duchovní podpory se mají na koho obrátit,“ uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí ADRY Katarína Kijonková.

Leták podle ní vytvořili ve spolupráci Dobrovolnického centra ADRA Ostrava a dalších organizací, které v Ostravě po této mimořádné události pomáhají. „Podobný leták jsme distribuovali před čtyřmi lety mezi občany Uherského Brodu po střelbě v tamní restauraci,“ řekl Josef Koláček, který je v organizaci ADRA Česká republika vedoucím pro mimořádné události.

Vedoucí Krizového centra Ostrava David Tichý uvedl, že dopady této události mohou vyvolat prožitky smutku, strachu, ztráty bezpečí či bezmoci.

„Tyto pocity a změny jsou přirozenou reakcí organismu na nepochopitelnou situaci, pokud však přetrvávají déle než šest týdnů, je třeba se jimi vážně zabývat a obrátit se na odborníky,“ řekl Tichý.

Po nepochopitelné střelbě v ostravské nemocnici zůstalo sedm mrtvých:

,