(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Na ostravských silnicích přituhne kvůli stavbě objezdu v Hrabové

  • 4
Už tak složitou dopravní situaci v centru Ostravy, kudy kvůli uzavírce mostu v Rudné projíždí více aut, může v létě ovlivnit i zdánlivě vzdálená stavba kruhového objezdu v Hrabové.

Spojení mezi Hrabovou a Vratimovem, jedna z objízdných tras využívaných řidiči při uzavírce mostu přes Ostravici v Rudné ulici, bude od začátku července o poznání složitější.

Krajský úřad zde začne stavět kruhový objezd, který propojí současné silnice s nově budovanou prodlouženou Mostní. Ta má spojit Vratimov a Hrabovou s nedalekou průmyslovou zónou. A zároveň s dálnicí D56 vedoucí z Ostravy na Frýdek-Místek.

„Prázdninová uzavírka bude v místě, kde se křižují Mostní a Paskovská ulice,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka. „Budou se také budovat nové chodníky, cyklostezka, protihluková opatření, veřejné osvětlení, počítá se i s terénními úpravami a výsadbou zeleně.“

Nová silnice, prodloužená Mostní, má v budoucnosti ulevit obyvatelům v části Hrabové, kudy projížděly osobní i nákladní automobily směrem na Vratimov.

Půjde to i bez známky

Z Ostravy do Vratimova se tak v průběhu prázdnin nebude dát projet. Objízdná trasa je naplánována přes Paskov a Řepiště.

I řidiči, kteří nemají dálniční známku, budou moci využít části dálnice D56. „Převedená doprava během objížďky nepodléhá zpoplatnění,“ uvedl Unucka.

Stejně tak budou objížďky muset využít řidiči mířící po „staré“ cestě přes Hrabovou z Ostravy do Paskova. Od Paskova k mostu přes Ostravici u Vratimova by měl být průjezd možný po celou dobu stavby kruhového objezdu.

„Individuální dopravě bude umožněn průjezd jednosměrně přes provizorní komunikaci ve směru z Hrabové na Vratimov (levé odbočení z Paskovské na Mostní). Ostatní směry individuální dopravy budou vedeny po vyznačených objízdných trasách,“ stojí ve varování na serveru dopravniinfo.cz, kde jsou vyznačeny i možné objízdné trasy.

„O prázdninách je menší intenzita dopravy“

Kvůli současnému uzavření mostu přes Ostravici v Rudné, které odklání část dopravy právě k vratimovskému mostu přes Ostravici, se na příjezdové trasy více zaměří i policisté.

„Vedle již stávajících hlídek, které na dopravu v okolí mostu přes Ostravici na pomezí Hrabové a Vratimova dohlíží, posílíme v pracovních dnech také hlídky u rekonstruované křižovatky,“ řekla Gabriela Pokorná, mluvčí ostravských policistů. A možné problémy, spojené s dopravní uzavírkou, přiznává i krajský úřad.

„Jsme si vědomi toho, že výstavba kruháče v Hrabové částečně ovlivní trasu, která je využívaná kvůli opravě mostu u Hornbachu. Proto jsou práce naplánovány na prázdniny, kdy bývá doprava ve městě méně intenzivní,“ poznamenal Unucka. „Kdybychom se stavbou kruhového objezdu čekali, až skončí uzavírka Rudné, tak prodlouženou Mostní nepostavíme nikdy.“

Napojení Mostní ulice na průmyslovou zónu v Hrabové a na dálnici by mělo být hotové v září příštího roku. Celá stavba vyjde podle krajského úřadu na 133 milionů korun, Evropská unie a stát přispěly 110 milionů.