ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Na železnici v kraji se vrátí více rychlíků i vlaků, přibývá cestujících

  • 0
České dráhy i RegioJet posilují s končící uzávěrou okresů a postupným uvolňováním pandemických opatření své linky jak na úrovni Moravskoslezského kraje, tak na dálkových tratích. Na koleje se tak vrátí některé dočasně odstavené spoje.

Například společnost RegioJet už minulý víkend nasadila na trasu mezi Ostravou a Prahou soupravy s až jedenácti vozy.

„Aktuálně jezdí vlaky víc lidí než před 1. březnem, kdy byla vyhlášená poslední omezení spojená s covidem-19. Cestující opět jezdí jak na pracovní cesty, tak i na výlety s rodinou. Každý týden teď přibývá až 30 procent nových cestujících. Proto od pondělí 26. 4. přidáváme další spoje mezi Prahou a Ostravskem a během víkendových špiček nasazujeme maximum vozů,“ přiblížila situaci v dopravě Ivana Sachsová, ředitelka společnosti RegioJet.

Obdobně RegioJet posiluje i své autobusové linky. Například tu z Ostravy do Brna už v tomto týdnu.

A s větším zájmem cestujících počítají i České dráhy. „S posilováním dopravy v následujících týdnech počítáme. Vzhledem k narůstajícímu trendu v počtu přepravených cestujících plánujeme postupné obnovování jednotlivých linek, a to v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR a také se zahraničními partnerskými dopravci,“ konstatovala mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Jízdní řády se začnou vracet k normálu

Mezi prvními chtějí ČD posílit od 30. dubna mimo jiné linku Ex1 na trase Praha – Ostrava – Žilina.

A v průběhu dalších týdnů by se měly jízdní řády pomalu vracet k normálu. Jezdit by měly opět začít například i nejrychlejší pendolina.

„V nejvytíženějším úseku mezi Prahou a Olomoucí tak pojede o pět vlaků v každém směru více než doposud, celkově tu od 30. dubna 2021 zajistíme až 26 párů dálkových spojů,“ dodala mluvčí ČD. „V průběhu května plánujeme obnovit i některé z dalších spojů mezi Prahou a Ostravskem, spoje SC Pendolino a IC, a to zejména v období přepravní špičky.“