Bruntálský zastupitel Daniel Makay na soudu kvůli šíření nenávistných komentářů...

Bruntálský zastupitel Daniel Makay na soudu kvůli šíření nenávistných komentářů v souvislosti s válkou na Ukrajině. (13. září 2022) | foto: Jaroslav Ožana, ČTK, ČTK

Zastupitel za SPD velebil Putina za Ukrajinu, u soudu dostal pokutu

  • 117
Bruntálský zastupitel za SPD Daniel Makay se u Okresního soudu v Bruntále přiznal k šíření výroků schvalujících ruskou invazi na Ukrajině. Na sociálních sítích psal, že Rusko odzbrojí „ukrofašisty“ a že by mělo na Ukrajinu shodit vodíkovou bombu. Dostal za to peněžitý trest, zaplatit má 45 tisíc korun.

Makay u soudu své výroky obhajoval dezinformacemi o tom, že na Ukrajině působí fašisté a ukrajinská vláda nechává zabíjet Rusy. Zastupitel tvrdí, že jeho výroky směřovaly výhradně proti údajným ukrajinským fašistům.

„Putin je prostě borec. Věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty,“ napsal Makay na svém profilu na facebooku. V dalším příspěvku pak například uvedl, že by použil i vodíkovou bombu nižší tonáže.

Státní zástupce jej proto obžaloval ze schvalování trestného činu a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Za to hrozí v krajním případě až tři roky vězení.

Příspěvky a komentáře Makay přidával na Facebook během služební cesty v Africe. Před soudem se přitom označil za antifašistu a antikomunistu.

„Vůbec nerozumím tomu, proč je omezována svoboda slova. Celé to bylo namířené proti fašismu na Ukrajině, nic nebylo proti ukrajinskému lidu. Mám na Ukrajině přátele, vozil jsem tam humanitární pomoc,“ prohlásil.

Starosta: Popudilo mě to

Podle něj je jasné, že fašisté na Ukrajině jsou. „Ukrajinská vláda proti nim nezasahuje, nechá zabíjet obyvatele Ruské federace,“ uvedl také u soudu.

Před ním vypovídal i starosta Bruntálu Petr Rys. Vedení města se od výroků zastupitele distancovalo.

Starosta uvedl, že se na něj po zveřejnění Makayova příspěvku obrátila řada lidí. „Vyzývali nás, abychom se od výroků distancovali. Někteří požadovali, abychom jej vyloučili ze zastupitelstva. To ale není možné,“ uvedl. Příspěvky na něj působily negativně. „Popudilo mě to,“ řekl.

,