Petr Vícha - ČSSD (Karviná)

Petr Vícha - ČSSD (Karviná) | foto: MF DNES

Vícha slaví senátorský hattrick, majitel cukráren Ollies v Ostravě neuspěl

  • 9
ČSSD si líže rány, jediný důvod k radosti jí dal Petr Vícha, který na Karvinsku podruhé obhájil senátorský post. V práci v Senátu bude pokračovat i horolezec a podnikatel Leopold Sulovský, novou tváří z Moravskoslezského kraje v horní komoře parlamentu bude starosta Bolatic Herbert Pavera.

O druhé kolo senátních voleb nebyl v kraji mezi voliči velký zájem. Zejména v Ostravě, kde využilo svého práva jen necelých deset procent lidí. Volící menšina v Ostravě rozhodla, že v senátorské práci bude pokračovat horolezec Leopold Sulovský (Ostravak). Ten porazil majitele cukráren Ollies Iva Gondka (ANO).

Leopold Sulovský - Ostravak (Ostrava-město)

Ze tří senátorských duelů v Moravskoslezském kraji to byl nejtěsnější souboj. Ve prospěch Sulovského rozhodlo zhruba 1600 hlasů. 

„Volební účast tady nebývá tradičně příliš vysoká, přesto jsem velmi vděčný za každý hlas,“ podotkl vítěz duelu. 

V senátu chce Sulovský pracovat na tématech, které otevřel už v minulém volebním období, jako je liberalizace v očkování dětí, financování sportu, či přivedení investorů do regionu.

Pokračovat v rozdělané práci může i senátor a bohumínský starosta Petr Vícha. Ten v horní komoře parlamentu pracuje od roku 2006, v karvinském obvodu tak slaví hattrick. Ve druhém kole porazil Miladu Halíkovou z KSČM a to suverénním poměrem 72:28.

Výsledky druhého kola voleb do Senátu

Vícha je jediným zástupcem ČSSD, který v druhém kole senátních voleb uspěl. „Bohužel, mám sice radost z toho, že jsem postoupil, ale trochu to kazí fakt, že náš senátorský klub bude ve výsledku oslaben,“ řekl v reakci na prohry svých stranických kolegů.

Vícha se ve své dosavadní práci v senátu zaměřil například na zavedení bezhotovostních plateb ve sběrnách, či regulaci hazardu.

Pavera chce ulehčit starostům od papírování

Novicem v Senátu bude bolatický starosta Herbert Pavera. Ten zvítězil v opavském obvodu, který měl ze všech tří v Moravskoslezském kraji nejvyšší účast voličů. K urnám přišlo skoro 20 procent lidí. „Velmi si toho vážím, mohli dnes někde odpočívat, být u vody, ale přišli a volili,“ podotkl Pavera.

Herbert Pavera - TOP 09 (Opava)

V Praze se chce zaměřit na témata, která mu jsou nejbližší. „Rád bych pomohl starostům, aby se snížila byrokracie,“ nastínil například. Jako bývalý učitel by se rád věnoval i školství a chce se zasadit i o proplácení moderních způsobů léčby pojišťovnami.

Pavera (ODS+STAN+ TOP09) v druhém kole voleb porazil zástupkyni ředitele základní školy Simonu Horákovou (ANO), získal téměř 69 procent hlasů voličů.