ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Přibývá pacientů s chřipkou či covidem, nejvíce jich je na Bruntálsku

  • 0
Počet pacientů s respiračními problémy v Moravskoslezském kraji vzrůstá, stejně jako nemocných nakažených covidem. „V kraji máme aktuálně hlášeno 260 nakažených virem covid, z toho je 146 žen a 114 mužů,“ uvedl mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla.

Co se chřipek a dalších respiračních onemocnění (ARI) týče, evidují hygienici 1 153 případů na sto tisíc lidí, což je o 19 procent více než v prvním lednovém týdnu. „Nejvyšší nemocnost jsme zaznamenali na Bruntálsku, a to 1 810 případů na sto tisíc obyvatel. Nejpříznivější je situace na Ostravsku, kde lékaři potvrdili ARI u 703 pacientů na sto tisíc lidí,“ řekl Kotrla.

K nejčastěji detekovaným patogenům podle Státního zdravotního ústavu České republiky aktuálně patří globálně se šířící omikronová podvarianta covidu Pirola. S chřipek převládá vir typu A. Výskyt rhinovirů vyvolávajících teploty a nachlazení má dle statistik od konce roku klesající tendenci.

Nejčastější mýty o chřipce. Zima viry zahubí, očkování vás hned ochrání

Podobná je podle lékařů situace například na infekční klinice Fakultní nemocnice Ostrava. „Máme tu jen několik pacientů s chřipkou, u kterých řešíme vysokou teplotu, dehydrataci a slabost,“ uvedla primářka Kliniky infekčního lékařství Lenka Petroušová. Jen několik nakažených je aktuálně podle primáře Bedřicha Porzera i na Oddělení plicních nemocí a tuberkulózy fakultní nemocnice.

Také v Nemocnici Třinec je situace stabilizovaná. „Za poslední týden k nám s chřipkou nepřivezli nikoho, takže na standardním oddělení máme jednoho pětašedesátiletého muže z předchozího týdne a jednoho s covidem,“ sdělila mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.