(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Magistrát Pardubice

Radar hlásí 44 tisíc překročení rychlosti. Za jeden měsíc a v jedné ulici

  • 231
I více než trojnásobnou rychlostí, než je povoleno, jezdí řidiči Pekařskou ulicí v Opavě. Kontrolní radar tam za pouhý měsíc zaznamenal 44 tisíc takových přestupků. Úsek proto bude pod policejním dohledem.

V úseku Pekařské ulice od mostu směrem k sídlišti Kateřinky platí třicítka, ukázalo se však, že každý třetí řidič tamtudy jede rychleji. Auta ulicí projíždějí takovou rychlostí, že si na radnici opakovaně stěžovali i obyvatelé z okolních domů.

„Na měsíc jsme proto v lokalitě umístili preventivní radar. Ten změřil 137 tisíc aut, z toho 44 tisíc nedodrželo stanovenou rychlost,“ uvedl náměstek opavského primátora Josef Stiborský.

Doplnil, že nejde o překročení o několik kilometrů v hodině, řada řidičů by při policejní kontrole rovnou přišla o řidičák.

„Sedmdesátka je tam běžná, nejvyšší naměřená rychlost pak činila dokonce 96 kilometrů v hodině. Ve spolupráci s policií proto od začátku prázdnin dojde na místě k měření rychlosti,“ upřesnil Stiborský.

V Hlučíně nainstalují úsekový radar

Pekařská nebude jedinou novou ulicí pod dohledem na Opavsku. Pokutě za překročení rychlosti se od srpna nevyhnou ani řidiči v Celní ulici v Hlučíně. Tamní radnice mezi kapličkou v ulici Na Krásné vyhlídce a restaurací U Čochtana nechává instalovat úsekový radar.

Důvod ke zvýšené kontrole má stejný jako Opava. Opakované přestupky. Měsíční kontrolní měření tam ukázalo, že z devadesáti tisíc projíždějících řidičů jede čtyřicet tisíc rychleji, než může.

„Máme za sebou výběrové řízení, na místě by se mělo začít měřit v srpnu,“ řekla mluvčí hlučínské radnice Ivana Gračková. Dodala, že město má s úsekovým měřením dobré zkušenosti. Už více než rok takto měří rychlost v Ostravské ulici a řada řidičů díky tomu sundala nohu z plynu.

Jen za první půlrok se tam počet hříšníků snížil na polovinu. Podobné zkušenosti s účinkem měření mají i v Ostravě-Třebovicích, Havířově či Odrách na Novojičínsku.