Ptačí chřipka zasáhla zbytek chovu, zlikvidují dalších 15 tisíc krůt

  • 6
Nákaza ptačí chřipky se rozšířila do dalších dvou chovných hal v Rychvaldu na Karvinsku. Poté, co včera odvezli hasiči do asanačního ústavu v Mankovicích na Novojičínsku poslední kusy z 15 tisíc mrtvých krůt usmrcených ve středu, začali připravovat k likvidaci dalších 15 tisíc zvířat v sousedních halách.

„Chovné haly byly příliš blízko centra původní nákazy. Šance byla malá, nicméně ještě ve středu jsme věřili, že bychom mohli tato zvířata zachránit,“ sdělil ředitel Krajské veterinární správy v Ostravě Severin Kaděrka. „Včera ráno jsme ale v odebraných vzorcích potvrdili přítomnost viru, takže musíme utrácet dál.“

Krůty v těchto halách vážily v průměru každá 14,5 kilogramů. „Opět tedy likvidujeme kolem 220 tun vysoce nebezpečného biologického odpadu a počítáme s tím, že práce tady ukončíme v sobotu dopoledne,“ dodal Kaděrka.

Prvních patnáct tisíc krůt chovatelé společnosti Immiko Czech v Rychvaldu na Karvinsku usmrtili, naložili na kontejnery a odvezli do asanačního ústavu v Mankovicích během včerejška a dneška. „Důvodem je napadení chovu vysoce patogenním virem ptačí chřipky, který jsme potvrdili ve vzorcích odebraných o víkendu,“ sdělil ředitel Krajské veterinární správy Moravskoslezského kraje Severin Kaděrka.

Ptačí chřipka zasáhla chov s 15 tisíci krůtami v Rychvaldu na Karvinsku. Přes dvě sta tun masa bude asanační ústav likvidovat celé dva dny.

S likvidací krůt pomáhají chovatelům moravskoslezští hasiči a hasičští záchranáři z Hlučína.

„Na vynášení vysoce patogenních kusů a jejich nakládání do kontejnerů bylo vyčleněno 44 dobrovolníků z řad hasičů i záchranářů, kteří museli pracovat ve speciálních oblecích a maskách,“ popsala mluvčí záchranářů Jana Urbancová.

Zbývající hasiči i záchranáři obsluhovali techniku nutnou k zásahu a dezinfikovali vše, co mohlo být při práci v infekčním prostředí kontaminováno.

„V ranních hodinách se navíc všichni přítomní podíleli na utěsňování haly, aby do ní mohli veterináři pustit plyn na usmrcení zvířat,“ uvedla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

V Moravskoslezském kraji zjistili ptačí chřipku také u divoké kachny

Odpoledne pak několikačlenná osádka hasičů i záchranářů obsluhovala například výjezdový dezinfekční brod, kterým projížděla všechna auta opouštějící areál. Nestačilo brodem jen projet a očistit kola. Všem vozům, která areál opouštěla, dezinfikovali hasiči celé podvozky. Jen v první den likvidace takto brodem projela desítka aut, která z areálu odvezla 150 tun kontaminovaného masa.

„Krůty vážily v době utracení každá v průměru 14,5 kilo, což je přibližně 220 tun masa v celém chovu,“ propočítal Kaděrka. „Protože asanační ústav dokáže denně zlikvidovat pouze 150 tun mrtvých zvířat, odvezli jsme dnes z Rychvaldu jen toto množství a zítra, pokud nenastanou komplikace, odvezou hasiči zbytek, tedy 70 tun.“

Riziko další nákazy je vysoké

Komplikace vidí veterináři nejen ve skutečnosti, že by mohlo při likvidaci dojít k nějaké technické závadě, která by jejich pobyt na farmě prodloužila. V Rychvaldu hrozí i možnost nakažení dalších 15 tisíc krůt, které jsou v areálu ve zbývajících dvou halách.

Přestože chovný areál s několika halami působí jako jeden celek, zvířata v nich patří několika majitelům. Každá hala má podle veterinářů vlastní obsluhu, samostatný přísun potravy i vody. Riziko přenosu nákazy je i tak poměrně vysoké.

„Zvířata v dalších halách denně sledujeme. Monitorujeme jejich chování, odebíráme vzory a provádíme jejich rozbor. Pokud se v nich přítomnost viru nepotvrdí, nebude důvod k razantnímu zásahu a tyto krůty přežijí,“ ujistil Kaděrka.

Chovatelé čekají na pokyny

Chovatelé v dalších dvou halách mají v tuto chvíli od veterinářů pouze nařízeno zvířata nikam nepřesunovat. Zákaz přesunu drůbeže a ptactva pak bude součástí mimořádných nařízení, které veterináři v nejbližších dnech vydají.

„Okolo ohniska nákazy vymezíme uzavřená pásma, jedno v okruhu tří kilometrů, druhé do deseti kilometrů. V každém pak bude přesně stanoveno, co musí chovatelé drůbeže a dalšího ptactva ve svých chovech dodržovat,“ uvedl Kaděrka.

V tuto chvíli obyvatelé v rodinných domech kousek od chovných hal na opatření čekají. Vědí již, že budou muset svá zvířata umístit do přístřešků a zajistit, aby krmivo a voda pro slepice nebyly přístupné volně žijícím ptákům, kteří by mohli nákazu přenášet.

Ptačí chřipka napadla dva menší chovy drůbeže v Moravskoslezském kraji

„Už to s mužem řešíme. Máme u baráku kotec se psem. Tak jsme psa a slepice prohodili,“ nechala se slyšet jedna obyvatelka Rychvaldu. „Manžel už jel pro hustější pletivo. Tím do večera ještě zajistíme kotec, aby se do něj nedostali malí ptáci, a věřím, že naše slepice přežijí.“

Koncem dubna zaznamenali veterináři v Moravskoslezském kraji dvě další ohniska ptačí chřipky, jedno z nich na Rychvaldsku na tamním rybníku Skučák, druhé na Heřmanickém rybníku jen několik kilometrů od Rychvaldu.