Muž z Ostravy nechtěl, aby pes utíkal. Tak mu lankem svázal přední tlapky

  • 34
S něčím takovým se ostravští strážníci ještě nesetkali. Pes, který se někomu zaběhl, měl lankem přivázané přední tlapky k sobě. Dohledali i jeho majitele, který jim sdělil, že pes utíkal a on ho nechtěl vázat k řetězu, proto zvolil jiný způsob. Pes skončil v útulku.

V úterý krátce po třinácté hodině byla hlídka strážníků vyslána do Ostravy-Muglinova. V jedné z kolonií se tam měl potulovat pes, který měl podle oznámení svázané přední tlapky.

„Strážníci propátráním lokality po krátké chvíli narazili na černého psa, křížence střední velikosti. Pes po silnici spíše poskakoval než běhal a byl značně bázlivý,“ uvedl mluvčí Městské policie Ostrava Jindřich Machů.

Oznámení se přitom potvrdilo, protože pes měl na obou předních tlapkách stahovací pásky, které byly v délce asi 25 centimetrů připevněny lankem.

„I přes snahu strážníků nalákat pejska na piškoty a pomoci mu tak z jeho „pout“, se jim to nepodařilo. Na místo byl proto přivolán pracovník odchytové služby. Než však dorazil na místo, pejsek se dal do pohybu,“ popsal mluvčí Machů.

Strážníci poskakujícího psa sledovali. Po chvíli zastavil u branky jednoho z domků, od kterého se už nechtěl hnout. Bylo proto pravděpodobné, že právě tam žije jeho majitel.

Trestný čin to není, „jen“ přestupek

„Jakmile majitel domu otevřel branku, pejsek ihned zmizel v zahrádce přilehlé k domu. Později zjištěný 63letý majitel psa se strážníkům doznal, že pes je skutečně jeho,“ poznamenal Machů.

Muž se snažil vysvětlit, že pes neustále utíkal, ale nechtěl ho vázat na řetěz. Proto se rozhodl pro poutání předních tlapek. 

„Přivolaná hlídka Policie České republiky přezkoumala jednání majitele psa. Vzhledem ke tomu, že se nejednalo o trestný čin, bude se majitel psa ze svérázného způsobu péče o psa zpovídat u příslušného správního orgánu,“ zakončil mluvčí strážníků.

Ani po prvním napomenutí se však muž dostatečně nepoučil a zřejmě během pátku spoutal psovi packy znovu. „Majitel zřejmě znovu spoutal pejskovi přední nohy a znemožnil mu tak volný pohyb. Pes byl nalezen na ulici s krvavým poraněním předních tlapek,“ doplnil mluvčí.

V sobotu proto opět přijeli na místo státní policisté, kteří si celou záležitost převzali. Pes je nyní v ostravském útulku.