Primátor Ostravy Tomáš Macura jako první vložil do truhly poselství lidem z...

Primátor Ostravy Tomáš Macura jako první vložil do truhly poselství lidem z roku 2067. (16. října 2017) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Radnici ozáří číslo 750 a ohňostroj. Ostrava završí oslavy výročí

  • 1
Novou radnici v Ostravě po sedmi letech opět ozáří velký ohňostroj. Vypukne ve středu 29. listopadu v 18 hodin a potrvá téměř šestnáct minut. Nad hlavy diváků vyletí 640 kulových pum, 190 single shots, 120 římských svící, 24 kompaktů a 36 fontán. Na budově magistrátu bude současně svítit obří číslo 750.

Krajské město tak zakončí oslavy 750. výročí první písemné zmínky o osadě jménem Ostrava v testamentu biskupa Bruna ze Schauenburku z 29. listopadu 1267.

„Celý letošní rok se nesl v duchu oslav, které přinesly řadu jedinečných akcí. Ať už katalánskou fiestu, souboje rytířů, nebo třeba výstavy, na nichž jsme si připomenuli důležité mezníky ostravské historie,“ líčí primátor Ostravy Tomáš Macura.

Pro řadu lidí včetně politiků byla nejsilnějším zážitkem první děkovná mše pod širým nebem na Masarykově náměstí. Radní by z toho proto rádi udělali novou tradici.

„Těší mne, že do městských oslav se zapojily všechny generace a užily si zábavu i sváteční atmosféru,“ dodal Macura, který nebude chybět ani na závěrečné akci s podtitulem Přejeme ti, Ostravo!

Vzkazy pro příští generace zapečetí i Jarek Nohavica

Program vypukne na Prokešově náměstí před radnicí už v 15 hodin. Na pódiu vystoupí s pásmem lidových vánočních tanců soubor Hlubinka, sváteční aranžmá středověkých písní nabídne Calata a se swingovými vánočními melodiemi i koledami se představí Silesian Brass Quintet se Simonou Mrázovou.

Na náměstí bude občerstvení i vánoční zboží. Zájemci si odnesou ruční papír s upomínkovou pečetí. A na malé návštěvníky čeká Ježíškova pošta. Děti mohou napsat svá přání na speciální pohlednice, které pak město pošle do Božího Daru.

„V 17:20 primátor města společně s Jarkem Nohavicou zapečetí dřevěnou truhlu se vzkazy pro příští generace. Těch papírových je zatím přes tisíc, nahraných kolem padesáti. Nohavica slíbil, že i zazpívá,“ říká mluvčí města Andrea Vojkovská.

Zájemci mohou vzkazy pro potomky nahrávat na sociální sítě či psát a házet do truhly v Cooltouru až do 28. listopadu. O víkendu budou písemná poselství sbírat také speciální hostesky v nákupním centru Futurum. A poslední vzkazy bude možné psát ve středu ve foyeru Nové radnice.