Práce na stavbě obchvatu Frýdku-Místku

Práce na stavbě obchvatu Frýdku-Místku | foto: Darek Štalmach, MF DNES

Frýdek-Místek dostane první část obchvatu jako dárek za vysvědčení

  • 5
Po desítkách let čekání by se Frýdek-Místek mohl dočkat hned několikrát odkládaného zahájení provozu na alespoň části obchvatu města. Jeho centru to ale nepomůže.

„Část obchvatu, včetně úseku D56, bude zprovozněna již za měsíc, tedy dne 30. června,“ informoval o konkrétním termínu otevření první etapy obchvatu Frýdku-Místku generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Pro samotné město tento krok ale zatím příliš velkou úlevu nepřinese. Dokončená část obchvatu totiž zatím odvede dopravu jen z méně obydlené části Místku, kudy vede spojnice mezi Ostravou a Frýdlantem nad Ostravicí.

Ze silnice I/48, mezi Českým Těšínem a Příborem, tvořící dlouhá léta průtah městem, dokáže obchvat odklonit tranzitní provoz až po dokončení své druhé etapy.

Ta vede od výpadovky na Frýdlant nad Ostravicí ke stávající dálnici D48 u Dobré. Samotnou stavbu druhé etapy pronásledovaly od samého začátku, a přesněji řečeno ještě dávno před ním, velké problémy.

Naposledy v únoru, kdy část stavby přišla po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o stavební povolení. Práce na budování obchvatu se tak na některých místech musely přerušit. To už neplatí.

Druhou část otevřou do konce roku

„Ministr dopravy jako odvolací orgán potvrdil opětovně právní moc stavebního povolení na dvanáct stavebních objektů, což umožní pokračovat s budováním druhé etapy obchvatu prakticky v plném rozsahu,“ doplnil Radek Mátl.

A další problémy stavbě přinesl sesuv svahu nedaleko Starého Města. Tamní práce se tak protáhly o zajištění kopce, aby trase obchvatu podobné problémy už nehrozily.

„Druhou část plánuje ŘSD otevřít do konce roku v polovičním profilu, což znamená obousměrný provoz jedním jízdním pásem,“ komentoval další plány po nedávné návštěvě stavby obchvatu ministr dopravy Martin Kupka.