ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Obchvat Mošnova se začne stavět letos, pomůže s napojením průmyslové zóny

  • 2
Celkem jedenáct firem soutěžilo o možnost stavět na silnici I/58 obchvat Mošnova na Novojičínsku. Měl by výrazně snížit dopravní zatížení obytné části obce a ulehčit napojení tamní průmyslové zóny.

„Nejvýhodnější nabídku podala společnost Eurovia CS, která přišla s cenou 368,5 milionu korun bez DPH,“ informoval o výsledku výběrového řízení generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. „Stavba má pravomocné stavební povolení, dokončena je i majetkoprávní příprava, takže její zahájení předpokládáme ve třetím kvartále letošního roku,“ doplnil.

Stavbaři měli původně začít u Mošnova stavět už letos na jaře, jenže vysoký počet doplňujících dotazů stavebních firem dokončení výběrového řízení oddálil.

Doba trvání výběrového řízení se tak zřejmě projevila i v konečné ceně stavby. Firmy do ní stačily započítat rostoucí ceny materiálů i energií. „Konečná cena dosáhla 105,7 procenta původního předpokladu,“ uvedl Mátl.

Mapa ochvatu Mošnova na silnici I/58.

Zástupci Mošnova zahájení stavby vítají. „Na obchvat, který pomůže hlavně mošnovské místní části Malá Strana, čekáme už dvacet let. Tak dlouho už se o tom hovoří,“ komentovala již dříve místostarostka Mošnova Šárka Demlová oznámení záměru pracovníků Ředitelství silnic a dálnic začít obchvat skutečně stavět.

„Největší zatížení do obce přináší doprava spojená s růstem průmyslové zóny u letiště. Po dostavění obchvatu se to snad zlepší,“ zmínila.

Obchvat má do roku 2024 spojit oba konce Mošnova na silnici mezi Příborem a Ostravou s tím, že se obci vyhne ve směru k letišti. Na celkem 3 333 metrů dlouhé stavbě se počítá s jedním mostem a třemi kruhovými křižovatkami.