Malých zájemců o opavské školky přibývá. Do dvou let bude chybět na dvě stovky míst.

Malých zájemců o opavské školky přibývá. Do dvou let bude chybět na dvě stovky míst. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Rostoucí počty děti nutí Opavu otevřít novou školku. Další dvě rozšíří

  • 2
Prognózy, podle nichž budou do dvou let v mateřských školkách chybět na dvě stovky míst, nutí Opavu rozšiřovat kapacity mateřinek. Město dvě stávající školky stavebně rozšíří a jednu úplně novou otevře. Zároveň mapuje další předškolní zařízení, v nichž lze do tří až pěti let navýšit kapacity.

Novou školku v Opavě otevřou příští rok v září. Vznikne obnovou budovy a zahrady staré mateřinky v městské části Kylešovice, zrušené v 90. letech. Zastupitelé tento týden schválili její zřizovací listinu a rozpočet na příští rok počítá s téměř čtyřicetimilionovou investicí do její budovy.

„Podle demografického vývoje nám v Opavě budou scházet místa v mateřských školách, proto se vracíme do ulice Liptovské v Kylešovicích. V nové školce vzniknou dvě oddělení,“ nastínil náměstek primátora Vladimír Schreier.

Primátor Opavy Tomáš Navrátil upřesnil, že jde o celkovou rekonstrukci budovy původní mateřské školky a její rozšíření přístavbou tak, aby vyhovovala moderním hygienickým požadavkům. Kompletní obnovou projde také zahrada.

Dvě nová oddělení by měla nabídnout asi padesátku míst. Na projekt za 38,5 milionu korun Opava získala 85procentní dotační podporu, práce by měly začít příští léto. „V současné chvíli se akce projektuje,“ dodal Navrátil.

Dětí přibývá, místo nemají hlavně ty mladší

Opava zároveň stavebně navýší kapacity dvou stávajících školek v Kateřinkách a Malých Hošticích. V Malých Hošticích projekt za 22,3 milionu korun zahrnuje přístavbu i stavební úpravy stávajících prostor a přibude jedno oddělení o pětadvaceti místech. Práce by měly začít příští rok v květnu.

V Mateřské škole Edvarda Beneše zajistí další nové oddělení a zhruba pětadvacet nových míst stavební úpravy bývalé vývařovny. Zahájení akce za 10 milionů korun je v plánu na jaře 2023. Na oba projekty Opava rovněž získala dotaci.

Město zároveň zpracovává přehled školek, které je možné s výhledem tří až pěti let rozšířit. Při posledních zápisech se v Opavě hlásilo do školek 599 dětí, nejvíce za poslední roky. Loni bylo malých zájemců 572, předloni ještě o padesát méně. Místo ve školkách nedostávají především děti mladší tří let.

„Zcela jistě bude vyhověno všem žádostem rodičů dětí tříletých a starších. Dítě ale nemusí být přijato do školky, kterou rodič preferuje, ale na některou jinou, kde je kapacita volná,“ doplnila po letošních zápisech vedoucí odboru školství opavského magistrátu Andrea Štenclová.