ilustrační snímek | foto: ZZS MSK

Záchranáři spěchali k zraněným cyklistům, pro čtrnáctiletého letěl vrtulník

  • 0
Slunečný volný den dal ve čtvrtek zabrat moravskoslezským záchranářům. Vedle dalších pacientů pomáhali třem mladým cyklistům, kteří z jízdních kol upadli a zranili se. Nejmladší, teprve čtrnáctiletý, utrpěl vážné zranění hlavy.

První případ se stal po jedenácté hodině dopoledne v areálu sportovního a zábavního parku v Tošovicích nedaleko Oder na Novojičínsku. Kromě pozemního týmu tam letěl i záchranářský vrtulník.

„Při pádu z bicyklu se tam zranil čtrnáctiletý chlapec, který byl krátce po události v bezvědomí,“ uvedl krajský mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Se zasahujícím lékařem však už komunikoval. Hoch měl po pádu zraněnou hlavu, příznaky odpovídaly otřesu mozku.

Po prvotní péči o zraněného ho vrtulník převezl do traumatologického centra ostravské fakultní nemocnice.

Malý cyklista si při pádu vrazil brzdu do stehna, z Jeseníků ho vezli až do Brna

Jen ani ne za hodinu a půl jela sanitka do Kunčiček u Bašky, kde se zranil šestnáctiletý cyklista. Skončil v péči lékařů frýdecko-místecké nemocnice.

„Ve zdravotnickém zařízení musel být ošetřen rovněž patnáctiletý hoch v Ostravě, také zraněný při pádu z terénního kola, tentokrát v oblasti horní končetiny. Zasahovala u něj lékařská a zdravotnická posádka,“ doplnil mluvčí Humpl.

Záchranáři upozorňují i přes nošení helmy, které jsou ostatně pro všechny cyklisty do osmnácti let povinné, na nutnost bezpečné jízdy a nepřecení svých schopností například příliš rychlou jízdou nebo v přespříliš náročném terénu.

17. července 2022