Obžalovaného Romana Piteľa pečlivě stráží těžkooděnci vězeňské stráže. (11. listopadu 2019) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Muž se málem proškrábal přes zeď z vazby, soud mu vyměřil 6 a půl roku

  • 10
Pomocí lžičky, zubního kartáčku i dalších pomůcek si Roman Piteľ dva měsíce razil cestu z vazební cely na svobodu. Když už se skoro proškrábal skrz zeď ostravské věznice, přišla kontrola. Dnes mu soud vyměřil šest a půl roku vězení.

Čtyřiatřicetiletý muž byl ve vazbě kvůli obvinění z drogových deliktů. Po pokusu o útěk ho navíc policisté začali stíhat za maření úředního rozhodnutí. Nyní dostal Roman Piteľ souhrnný trest 6,5 roku za mřížemi.  

Podle původní obžaloby tento recidivista pěstoval a distribuoval marihuanu, užíval a prodával pervitin.

Běžný případ drogových deliktů ale nabral mimořádný směr ve chvíli, kdy obviněný skončil ve vazbě. Poté, co se mu povedlo nechat se přeložit do cely sousedící s budovou krajského soudu, od prosince až do konce ledna pomocí lžičky, zubního kartáčku, vzpěry ze židle a dalších pomůcek probourával zhruba metr širokou cihlovou zeď. 

Na druhou stranu mu údajně chyběl jen kousíček, když jeho počínání zhatila důsledná kontrola cely. Pokus o útěk jsme detailně popisovali na začátku soudního jednání.

Rozsudek, který nad ním dnes Okresní soud v Ostravě vynesl, zatím není pravomocný. Obžalovaný se proti němu odvolal, státní zástupkyně si vzala lhůtu pro vyjádření. 

11. listopadu 2019

,