ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Lidi na Havířovsku dusila odorizační látka, sanitky jely do dvou škol

  • 26
Pracovníci České inspekce životního prostředí identifikovali látku, která od čtvrtečního dopoledne ztěžovala dýchání lidem na Havířovsku a Ostravsku. Ve vzduchu zapáchal merkaptan, tedy odorizační látka, která se přidává do zemního plynu.

Zápach merkaptanu ještě i dnes ráno znovu zaznamenali sami inspektoři. „A to při cestě do práce. Vyrazili proto na kontrolu. V lokalitě Dolu Zárubek v Ostravě vytipovali několik firem, odkud zápach může pocházet, zdroj ale nenašli,“ řekla mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová. 

Ve čtvrtek cítili látku ve vzduchu lidé na Havířovsku a Ostravsku. Ti pak desítkami podnětů informovali úřady, načež na místo vyjeli hasiči. Podle mluvčí města Havířova provedli hasiči na zasažených místech i měření, které nepotvrdilo přítomnost zdraví škodlivých látek.

Přesto na Havířovsko museli v souvislosti s únikem látky vyjet i záchranáři. Ošetřili čtyři pacienty, mezi nimi například dvě studentky střední školy v Prostřední Suché.

„Patnáctiletá a o dva roky starší pacientka uváděly, že jim je nevolno, mají závratě a dechové obtíže, projevil se u nich prekolapsový stav,“ informoval mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Sanitku přivolali i do havířovského gymnázia, kde na hřišti zkolabovala šestnáctiletá dívka. „Podle svědků byla chvíli v bezvědomí, se záchranáři však již komunikovala,“ dodal Humpl s tím, že všechny dívky byly převezeny do havířovské nemocnice.

Nevolnostmi trpěl i šestadvacetiletý muž z Havířova. Jeho převoz do nemocnice ale nebyl podle záchranářů nutný.

Zápach se podle havířovské mluvčí linul ve čtvrtek dopoledne z Ostravy přes Havířov až směrem do Těrlicka. „Nyní už jej není cítit,“ řekla havířovská mluvčí Michaela Adamcová ve čtvrtek kolem druhé hodiny odpolední. 

,