Medvěda se poblíž Starých Hamrů v Beskydech podařilo loni v únoru nafotit.

Medvěda se poblíž Starých Hamrů v Beskydech podařilo loni v únoru nafotit. | foto: Václav Tomášek

Nerušte medvědy, žádají ochranáři. Vadí jim třeba natáčení šelem zblízka

  • 56
Medvědy v zimě ruší sportovci, myslivci se psy, skialpinisté a turisté. Tvrdí to ochránci přírody, podle kterých pak šelmám chybí klid pro nalezení místa k trvalejšímu spánku. Navíc lidé podle nich zapomínají na riziko napadení a zvířata z blízkosti natáčejí.

Přestože se letos neopakovala mírná zima jako v minulých letech, případů, kdy někdo viděl v horách medvěda nebo ho potkal přímo na turistické trase, bylo spoustu. Svědčí o tom lidmi natočená videa i fotografie. 

Z katastru Starých Hamrů dokonce požadovali lesníci šelmu přemístit, protože se nechovala plaše a objevovala se u chat a běžkařských a turistických cest na Lysou horu. Lidé pozorovali šelmu i u Pusteven, u Zlatníku, na Ostravici.

„Asi před měsícem spatřil medvěda můj kolega na Smrku. Seděl mu v cestě. Kamarád začal couvat a pak se dal na útěk. Ve stejný čas mi podobný zážitek hlásili příbuzní. Šli se projít kolem přehrady Šance, jmenuje se to tam Jatný, a narazili na něj. Nevěděli, co si počít, tak mu z batohu hodili mandarinku. Jelikož jí nepohrdl, začali mu házet další směrem k dolů ze svahu, aby je šelma neviděla utíkat. Vyšlo to,“ popsal Jan Satina z Ostravice.

„Na horách je stále rušno. Lidé se dostávají i v zimě do míst mimo turistické cesty a nebo přímo do terénu mimo jakékoliv cesty. Třeba skialpinisté, na které doplácí i srnčí a vysoká. Plaší ji o ona pak může ve vysokém sněhu zahynout,“ vylíčil František Šulgan z chráněné krajinné oblasti Beskydy. 

„Co se týká myslivců, jejich postup také není vždy správný. Medvěd třeba ulovil divočáka, ale namísto toho, aby ho mohl konzumovat i celý týden a pak znovu zalehnout, myslivci mu divočáka vzali. Následně byl nucený hledat si potravu na jiném místě.“

Kromě nedostatku klidu se na netypickém chováním šelem v zimě podle ochránce podílejí také velké teplotní změny.

Bezpečná vzdálenost od medvěda? Alespoň 50 metrů

Nejen v Beskydech, ale i na Kysucích zaznamenali medvěda, který se zasněženou krajinou přemísťoval. Díky obojkům medvědy na Slovensku v zimě sledovali a zjistili, že se opravdu budí.

Nedávno jeden kameraman natočil na mobil několikaminutové video medvěda útočícího na divočáka a vystavil se obrovskému nebezpečí. „Vyzýváme návštěvníky Beskyd, aby se při spatření medvěda klidným krokem vzdálili pryč,“ řekla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) Karolína Šůlová. 

Bezpečná úniková vzdálenost medvěda od člověka činí alespoň 50 metrů. „Pokud se člověk přiblíží více, zvíře se snaží uniknout, dostává se do stresu, cítí se ohroženo a může zaútočit. Oproti tomu autor zveřejněného videa záběry natočil z pouhých 10–20 metrů, k medvědovi se záměrně přibližoval a vystavoval jej stresu. Ten se na videu projevuje například tím, že se medvěd snaží odtáhnout loveného divočáka pryč z jeho dohledu,“ doplnila mluvčí.