Martin Dědic u Krajského soudu v Ostravě (13. února 2017).

Martin Dědic u Krajského soudu v Ostravě (13. února 2017). | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Kauza lobbisty Dědice drhne, chybí platný verdikt

  • 3
Lobbista Martin Dědic je stále na svobodě i přesto, že ho Krajský soud v Ostravě loni v říjnu za manipulace s veřejnými zakázkami a braní úplatků odsoudil k osmi letům vězení a ztrátě majetku.

Dědic netajil, že se chce proti trestu odvolat, ale až si s právním zástupcem prostudují písemně zpracovaný rozsudek a jeho podrobné zdůvodnění. Totéž nastínili také někteří spoluobžalovaní, kteří sice dostali nižší tresty, leckteří i podmíněné, nicméně s nimi nesouhlasili.

Nikdo z nich se ale zatím písemného zdůvodnění nedočkal, takže rozsudek stále není platný a s čekáním na možnosti odvolání se protahuje i délka pravděpodobného soudního pokračování kauzy Dědic.

Soudce Igor Krajdl, předseda senátu, který 5. října 2021 verdikt vynesl, rovnou upozornil, že na jeho písemné zpracování bude potřebovat delší čas, nejméně půl roku. Ale ukázalo se, že ani to nestačilo.

„Rozsudek není vyhotoven. Lhůta je zatím prodloužená do sedmého července,“ sdělil včera soudce Krajdl. S ohledem na rozsah ale očekává další prodlužování. „Vypadá to, že rozsahem půjde o tři až čtyři knižní romány,“ nastínil.